Hlavní obsah

Ikea poručí slunci. Do pěti let z něj chce živit všechny obchody

Ilustrační foto.

Reklama

Obchod s nábytkem Ikea solární panely nejen prodává, ale bude na nich sám fungovat. Do pěti let má v plánu čerpat jen energii ze slunce. Do obnovitelných zdrojů investuje 66 miliard korun.

Článek

Ikea se snaží fungovat ekologicky. Do roku 2025 chce, aby její prodejny využívaly pouze solární energii, a proto se rozhodla zřídit vlastní fotovoltaickou elektrárnu.

„Společnost plánuje umístit pilotní projekt na jeden ze svých australských obchodů ve spolupráci s tamní vládou,“ řekl Jan Gardberg, výkonný ředitel australské Ikey. Švédský výrobce nábytku se chystá pokrýt celou plochu střešního prostoru solárními panely u jedné z deseti poboček v Austrálii a zároveň panely nainstaluje i na parkoviště před obchodním domem.

„Jde o využití našich obchodních budov k výrobě čisté energie. Zkoumáme, co by to mohlo znamenat v budoucnu. V podstatě se staneme také energetickou společností,“ uvedl Gardberg.

Spolu s bateriovým úložištěm a dalšími technologiemi bude Ikea nejen energeticky soběstačná, ale také schopná dodávat přebytečnou energii zpět do sítě. Zatím je možné, že Ikea letos vyrobí větší množství energie z obnovitelných zdrojů, než jí dokáže spotřebovat.

Nábytkářský řetězec investuje do obnovitelných zdrojů energie více než deset let. Společnost Ingka Group, která je vlastníkem Ikey, investovala přibližně 2,5 miliardy eur (66 miliard korun) do větrné a solární energie.

Není náhoda, že k postavení solární elektrárny padla volba zrovna na Austrálii. Země je poměrně slunečná, což vedlo k rozmachu fungování na alternativní energii. Asi jedna ze čtyř domácností v Austrálii má na střeše solární panely.

Od minulého týdne začala australská Ikea nabízet domácí solární panely. Spolupracovala přitom se společností Solargain, jedním z největších australských poskytovatelů solární energie.

„Věříme, že při spolupráci s obchodníkem jako je Ikea máme šanci oslovit více domácností, které mohou přejít na solární energii,“ řekla ředitelka firmy Solargain Keera Single. Ředitel australské Ikey Gardberg dodal, že tímto krokem také povzbudí lidi k tomu, aby žili udržitelnějším životem.

Austrálie se tak stala první zemí mimo Evropu, kde švédská společnost uvedla solární panely. Ikea je prodává také v Nizozemsku, Belgii, Německu, Švýcarsku, Polsku a Itálii od června loňského roku. Nyní jsou k dispozici i v australském Perthu, Brisbane a Melbourne.

Reklama

Doporučované