Hlavní obsah

IKEA rozbíhá second hand. Vykoupí starý nábytek a nabídne ho levněji

Video zachycující sedmdesát let katalogů IKEA.Video: Jan Marek

 

Reklama

Nábytkářský řetězec IKEA představil ve Velké Británii a Irsku svůj ekologický plán, který spustí 27. listopadu na Černý pátek. Společnost začne od zákazníků odkupovat svůj starý nábytek a chce ho nabízet jako zboží z druhé ruky.

Článek

IKEA se snaží být co nejzelenější, a tak rozbíhá program s názvem Buy Back. Bude si od svých zákazníků brát zpátky příborníky, knihovny, regály, malé stoly, jídelní stoly, kancelářské zásuvky, psací stoly, židle a stoličky bez čalounění. Kdo je přiveze, dostane podle kvality vracených kusů poukázku na nákup nového zboží.

Za položky v dobrém stavu, ale s některými nedostatky bude vydávat poukázky v hodnotě 30 procent původní hodnoty, pokud byl někdo přeopatrný a nábytek bude vracet „jako nový“, může se dostat až na polovinu původní ceny. Tyto vratky pak švédský řetězec vrátí buď do oběhu se slevou, a co se prodat nepodaří, půjde na recyklaci.

„Udržitelnost je určující otázkou naší doby a IKEA se zavázala být součástí řešení na podporu udržitelné spotřeby a boje proti změně klimatu. Spuštěním programu Buy Back dáváme druhý život mnoha produktům a vytváříme tak jednodušší a dostupnější řešení, která lidem pomohou žít udržitelněji,“ uvedl vedoucí maloobchodu IKEA ve Velké Británii a Irsku Peter Jelkeby pro deník The Guardian.

Švédský řetězec IKEA začal již před více než rokem v Edinburghu a Glasgow ve Velké Británii zkoušet prodej použitého a opraveného nábytku. Společnost se pokouší vybudovat kruhový obchodní model, v němž jsou materiály a výrobky znovu použity nebo recyklovány. Společnost investuje více než 3,2 miliardy eur (87 miliard korun) do udržitelnosti, aby se do roku 2030 stala uhlíkově neutrální.

Mezi její další experimenty patří recyklace textilu a pronájem kancelářského nábytku, jako jsou stoly a židle, zákazníkům ve Švýcarsku.

Krok společnosti IKEA ukazuje, jak jsou ekologičtější služby čím dál tím více mainstreamovým trendem. Anglické obchodní domy podnikají podobné kroky. John Lewis začal tento rok pronajímat nábytek a také uvažuje o prodeji použitých produktů. Selfridges pronajímá prostory secondhandovým módním butikům a Liberty London testuje půjčovnu luxusního oblečení.

Reklama

Doporučované