Hlavní obsah

Ikea se oklepala z koronaviru a chce státům vrátit peníze

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto

Reklama

Švédský výrobce nábytku má po otevření svých obchodů větší úspěch, než očekával. Proto se Ikea chystá vládám devíti států vrátit příspěvek na náhradu mezd zaměstnanců, kterou od nich získala v době pandemie. A týká se to i Česka.

Článek

Firmě Ikea se po otevření některých obchodů daří tak dobře, že chce vrátit státům peníze, které jí poslaly v rámci kurzarbeitu. A platí to i pro Česko.

„Nyní víme víc než v únoru a březnu. Je správné říct - děkujeme moc, pomohli jste nám v těžké době a nyní vám můžeme peníze vrátit zpět,“ řekl pro Financial Times Tolga Oncu, provozní manažer společnosti Ingka, která Ikeu ovládá.

Ikea jedná s příslušnými státními orgány o návratu finanční pomoci, kterou jí vlády poskytly jako náhradu za dovolené během uzavření prodejen. Jedná se o Belgii, Chorvatsko, Česko, Irsko, Portugalsko, Rumunsko, Srbsko, Španělsko a USA.

„Jde o globální rozhodnutí Ikea. Na počátku pandemie, kdy bylo více než 70 procent našich obchodních domů po celém světě včetně těch z Česka uzavřeno, byl rozsah a doba trvání krize pro nás neznámou. V té době jsme se rozhodli využít podpory vlády České republiky, která by nám pomohla pokrýt náklady na platy pro naše zaměstnance,“ vysvětlil finanční ředitel Ikea Česká republika Jan Váchal.

„Za měsíc březen jsme zažádali v programu Antivirus a obdrželi státní podporu v celkové výši 7 725 986 Kč, kterou jsme se po zhodnocení dopadu koronavirové krize na naše podnikání rozhodli vrátit. A zároveň jsme se rozhodli stáhnout žádost o státní pomoc za měsíc duben, která měla činit zhruba 15 milionů korun,“ doplnil.

Státní podporu se rozhodly vrátit i jiné firmy v různých zemích. Krok společnosti Ikea podle Oncua nemá nic společného s tím, jak je Ikea vnímána, ale chce prostě „udělat správnou věc.“

Stejně jako řada dalších firem musela i Ikea v době pandemie uzavřít 374 poboček po celém světě. Oncu uvedl, že na začátku krize bylo pro Ikeu prioritou chránit zaměstnance. Společnost proto očekávala pokles prodeje mezi 70 a 80 procenty.

Místo hlubokého propadu však nábytkářský řetězec zaznamenal vysokou poptávku ze strany zákazníků. „Když mlha začala slábnout, uvědomili jsme si, že krize není tak velká, jak jsme se obávali,“ hodnotí Oncu. Nyní má Ikea otevřené všechny pobočky s výjimkou 23 obchodů.

„Velké množství našich zákazníků zvolilo nakupování on-line, což nám přineslo vyšší obrat, než jsme v prvotních scénářích očekávali. Online prodeje nám narostly téměř trojnásobně oproti období před uzavřením obchodních domů. Denně jsme prodávali v průměru 16 000 výrobků. Po znovuotevření obchodních domů se do nich naši zákazníci vrátili a zároveň se i nadále udržel trend zájmu o online prodej,“ doplnil za českou Ikeu Váchal.

Během prvního týdne po znovuotevření se v Česku po novém vybavení do bytu shánělo více než 135 000 lidí a stáli venku i několikahodinové fronty. Podobná situace nastala také na začátku června po otevření 19 poboček ve Velké Británii, kdy zákazníci čekali téměř tři a půl hodiny, než obchod otevře.

Firmu založil v roce 1943 Ingvar Kamprad. Ikea má síť prodejen v Evropě, Asii, USA a Austrálii. V tuzemsku provozuje celkem čtyři obchodní domy - v Brně, Ostravě a dva v Praze.

Reklama

Doporučované