Hlavní obsah

IKEA začne půjčovat nábytek, zkusí to i v Česku

IKEA začne půjčovat nábytek, zkusí to i v Česku.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

IKEA otestuje do roku 2020 pronájem nábytku na svých 30 trzích, včetně České republiky. O plánu informovala v západoněmeckém Kaarstu poblíž Düsseldorfu, kde v roce 2017 otevřela svou první „udržitelnou“ prodejnu.

Článek

Švédský nábytkářský řetězec reaguje na rostoucí obavy o stav životního prostředí – zákazníci mají získat možnost výrobky IKEA udržitelným způsobem získávat, pečovat o ně a vracet je do oběhu.

První průzkum trhu již společnost provedla ve čtyřech evropských zemích. V Polsku a Nizozemsku testovala IKEA podle agentury DPA příští předplatitele v řadách studentů a ve Švýcarsku a Švédsku mezi menšími firmami. Firma podle tohoto modelu zůstává majitelem nábytku, zajišťuje jeho další využití a nakonec se postará i o recyklaci.

„Změna klimatu a neudržitelná spotřeba představují jedny z největších společenských výzev,“ řekl agentuře Reuters šéf skupiny Ingka Group, která vlastní většinu obchodních domů IKEA a operuje na 30 trzích včetně České republiky.

Obrat řetězce směrem k oběhové ekonomice přichází v době, kdy mladí spotřebitelé prohlašují, že chtějí minimalizovat svůj dopad na životní prostředí. Spíše než věci, včetně aut a oblečení, vlastnit, tak si je raději pronajmou. IKEA loni utržila 39 miliard eur (jeden bilion Kč). Již dříve se zavázala, že hodlá do roku 2030 vyrábět pouze z obnovitelných a recyklovaných materiálů a že i všechny výrobky budou navrženy tak, aby se daly znovu použít, opravit a recyklovat.

IKEA zavře pokusný Point

Malý pražský obchod IKEA Point se zhruba po roce na konci srpna zavře. Podle mluvčí řetězce Zdeňky Peckové šlo o dočasný testovací projekt. Tzv. pop-up studio o ploše 800 metrů na Václavském náměstí nesloužilo k přímému prodeji nábytku, lidé si mohli vybrané zboží vyzvednout na pobočkách řetězce. IKEA je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě.

V Česku patří mezi největší prodejce nábytku ještě firmy Kika, Jysk, Asko-Nábytek, Sconto a Möbelix CZ. Podle odhadu Asociace českých nábytkářů tržby z prodeje nábytku za celý loňský rok činily zhruba 35,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované