Hlavní obsah

IKEM je na cestě k přelomové léčbě cukrovky, obejde se bez injekcí inzulínu

 

Reklama

Otevírá se šance pro pacienty s diabetem 1. typu, jimž odumírají ve slinivce břišní buňky, které produkují inzulín.

Článek

Vědcům z Institutu klinické a experimentální medicíny se podařilo najít cestu, jak vrátit proces, kvůli němuž trpí desítky tisíc Čechů cukrovkou 1. typu.

Jde o autoimunitní onemocnění, při němž tělo ničí vlastní buňky, které pro organismus produkují hormon inzulín. A podstata objevu vědců z IKEM spočívá v tom, že našli mechanismus, jak to nahradit.

Buňky, které tvoří trávicí enzymy, dokáží "přeprogramovat" na buňky, které produkují inzulín.

Velká a bezpečná naděje

Pacientům s diabetem 1. typu, kteří tvoří kolem sedmi procent všech diabetiků, dávají vědci díky svému objevu naději na úplné uzdravení.

"Výzkum otevírá novou možnost v oblasti buněčné léčby diabetu," říká Tomáš Koblas z Laboratoře Langerhansových ostrůvků Centra experimentální medicíny IKEM.

Podle něho je důležité, že se objevený postup je velmi bezepčný.

"Do teď podobné výzkumy využívaly pro přeprogramování buněk virové nosiče, ty jsou ale problémové a mohou eventuálně spustit i rakovinotvorné procesy. Naše metoda je v tomto ohledu bezpečná, využívá jen tělu vlastní mechanismy, které buňky nepoškozují," říká doktor Koblas.

Horizont pěti let

Vědci přiznávají, že výzkum je stále na začátku.

Do několika měsíců by se mohli dočkat testování na zvířecích modelech, které by mohlo přesněji ukázat, jak by novinka v léčbě fungovala na lidských pacientech.

K prvním diabetikům by se pak tato metoda léčby mohla dostat v horizontu 5 let. Přesto už dnes věří, že k úplnému uzdravení pacienta by měla léčba přispět během dvou až čtyř týdnů.

Foto: Tereza Robinson

experimentální laboratoř

Za výzkum, který vědci představují, převzal Tomáš Koblas na konci září prestižní ocenění Discovery Award za inovativní počin v oblasti biomedicíny. Každoročně ho uděluje společnost Novartis mladým výzkumníkům do 40 let, kteří se zasloužili o výjimečný posun na poli výzkumu v oblasti medicíny a farmacie.

"Pro celý kolektiv je to dobrý stimul," řekl ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny Aleš Herman. "Jsem velmi pyšný, že se našim vědcům daří přicházet s novými postupy a měnit tak zažité limity a hlavně - posouvat hranice medicíny zase o kus vpřed,“ dodal.

Reklama

Doporučované