Hlavní obsah

Ikonických motýlů zbývá už jen pár tisíc. Jejich populace se zmenšila o 99,5 procenta

Populace motýlů monarchů se v Kalifornii zmenšila od roku 2017 o 86 procent.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Jak dlouho se ještě bude krásný monarcha stěhovavý volně vyskytovat v kalifornské přírodě? Jeho populace se rapidně zmenšuje.

Článek

Černooranžové ikonické motýly spočítala společnost Xerces, mezinárodní nezisková organizace, který se zabývá ochranou bezobratlých. Sdělila, že populace motýlů se v Kalifornii zmenšila od roku 2017 o 86 procent.

„Situace je horší, než kdokoliv mohl očekávat,“ sdělila společnost Xerces v příspěvku na svých internetových stránkách. „Jsme velmi znepokojeni tak velkým úbytkem, který jsme za rok 2018 zaznamenali. Pesticidy, ztráty biotopů a celková sucha způsobená změnou klimatu považujeme za hlavní důvody decimace motýlů,” uvedl Xerces.

Divocí koně pomáhají přírodě. Populace vzácných motýlů a ptáků díky nim vzrostla o polovinu

Společnost také odhaduje, že počet motýlů na pobřeží v Kalifornii klesl z 148 000 jedinců na konci roku 2017 na loňských 20 456.

V roce 1997 počet motýlů tohoto druhu dosahoval asi jednoho milionu. V 80. letech to bylo dokonce 4,5 milionu. To znamená, že jejich počet v Kalifornii klesl na méně než 0,5 procenta, bráno historicky. Vědci se podle studie publikované v časopise Biological Conservation obávají, že tento druh v příštích 20 letech vyhyne.

Reklama

Doporučované