Hlavní obsah

Ilegálních cizinců v Česku loni výrazně přibylo

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Přibylo také běženců, kteří Českou republiku využili jako tranzitní zemi.

Článek

Cizinecká policie loni v Česku odhalila 5677 nelegálně pobývajících cizinců, o 685 více než v roce 2018. Nejčastěji, v 1504 případech, šlo o Ukrajince. Na tiskové konferenci to oznámili ředitel cizinecké policie Milan Majer a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Běženců, kteří využili Českou republiku jako tranzitní zemi, přibylo loni meziročně o 75 na 266. Cestovali převážně ze Slovenska nebo letecky ze zemí schengenského prostoru, většinou mířili do Německa. Nejčastěji šlo o občany Afghánistánu, Iráku, Sýrie a Íránu.

„Nejsme v žádném případě cílovou zemí, ale zemí tranzitní,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. V České republice se tak policie zaměřuje na kontrolu cizinců bez povolení k pobytu nebo pracovního povolení a kontroly aut a vlaků.

Policisté loni zadrželi tři větší skupinky cizinců, a to 8 Iráčanů v lednu v Jihomoravském kraji, 7 Jemenců na konci února v Ústeckém kraji a 13 Iráčanů v dubnu na Vysočině. Ostatní migranti cestovali většinou jednotlivě, zpravidla přišli ze Slovenska a mířili do Německa.

Při nelegálním pobytu odhalili policisté 5174 lidí. Šlo o cizince, kteří na české území vstoupili legálně, po vypršení oprávnění ale v zemi zůstali. Nejvíce jich bylo z Ukrajiny, Moldavska, Vietnamu, Ruska a Uzbekistánu.

V loňském roce bylo vydáno 7067 rozhodnutí o správním vyhoštění ze země, o 1354 více než předloni. V naprosté většině případů byli vyhoštěni kvůli neoprávněné výdělečné činnosti. „Dlouhodobě opět převažují státní příslušníci Ukrajiny a Moldavska,“ řekl Majer.

Nejvíce migrantů zadrželi čeští policisté v zahraničí, přestože v rámci Evropy migrace meziročně klesla o šest procent. V Severní Makedonii a Srbu zadrželi čeští policisté 11 395 nelegálních migrantů.

Do České republiky se migranti zpravidla dostávají přes Makedonii, Srbsko, Maďarsko a Slovensko. V příštím roce proto bude pokračovat spolupráce s jednotlivými zeměmi na základě bilaterálních smluv. Do Makedonie zamíří 246 policistů a do Srbska dalších 20. Dalších 246 policistů bude sloužit v rámci Evropské agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (FRONTEX).

Nejvíce cizinců každoročně vstoupí do prostoru České republiky na Letišti Václava Havla v Praze, loni to bylo téměř 18 milionu lidí. Minulý rok se cizinecká policie potýkala s občany Arménie, kteří letiště navštívili při cestě do Francie a požádali zde o mezinárodní ochranu. V průběhu roku proto byla pro Armény zavedena povinnost letištního víza.

Reklama

Doporučované