Hlavní obsah

Imaginární Harry se dočká vlastního pivovaru. Jeho pivu bude velet sládková

Foto: Pivovar Harry

Nový brněnský řemeslný pivovar Harry nabídne pivařům posezení před robustním výčepem.

Reklama

Brno brzy získá nový řemeslný pivovar, na který přispěli místní patrioti. Pivní klasiku i speciality v něm bude vařit sládková.

Článek

Moravská metropole se na přelomu listopadu a prosince rozroste o nový řemeslný pivovar. Název získá po imaginární postavě – brněnském patriotovi Harrym – za jehož fiktivní identitou stojí manažeři potravinářské skupiny Gourmet Invest, která před pár lety obnovila výrobu piva ve Znojmě a Jarošově. Jmenovitě Martin Pacovský, Miroslav Harašta nebo kreativní šéf Petr Syřiště.

Harry je postava, která ztělesňuje pivovar a jejíž příběh manažeři skupiny postupně odkrývají už od konce minulého roku, kdy se na sociálních sítích objevila první fotografie Harryho, který v brněnském hantecu glosuje život kolem sebe, ale nikdy mu není vidět do tváře. Ví se však to, že se narodil na začátku 70. let minulého století v Brně.

+5

Harryho matka byla původem z Kníniček a otec působil jako obchodník se zbraněmi někde v Empire Bay. Projel celý svět a viděl kdeco, nesnáší nudu a kdekoliv, jakkoliv „zaběhlé pořádky“ a je hrdý“ na svůj brněnský původ.

„Do Brna – mýho štatlu se teď konečně vracím natrvalo. Tady chcu konečně vařit opravdový brněnský pivo pro svoje sousedy a kámoše, který bude o nich a pro ně. Pivo, který si zamilují brněnský hipsteři, studenti, mámy, tátové, a na který budou patřičně hrdí,“ mohou se čtenáři sociálních sítí dozvědět „přímo“ z úst Harryho.

Chceme konečně v Brně pivovar, za který se nebudeme stydět a který bude schopný získat věhlas dál než v Domašově.
Petr Syřiště, kreativní šéf pivovaru Harry

Zakladatelé pivovaru s ním mají velké plány a věří, že se výrazně zapíše do brněnské gastro mapy. „Brno je pivní štatl (město) a jsou v něm peníze. Pivo se v něm pije na každém rohu a poptávka po nevšední gastronomii je zde extrémně vysoká. Město má spoustu novodobých ikon, jen ta pivní mu bohužel chybí. Tradiční pivovary zde svou roli dávno neplní a craftová scéna zatím dost tápe. Proto chceme konečně v Brně pivovar, za který se nebudeme stydět a který bude schopný získat věhlas dál než v Domašově,“ říká kreativní šéf Harryho Petr Syřiště.

Foto: Pivovar Harry

Imaginární Harry – jeho tvář zatím nikdo nespatřil a také asi nespatří.

Nová varna se otevře hostům v Poštovské ulici v místě bývalé balíkovny brněnské pošty naproti hudebnímu klubu Metro. Pivovar bude vařit spodně i svrchně kvašená piva, včetně kyseláčů a plánuje roční výstav 1500 hektolitrů. Na vše bude dohlížet sládková, která se k pivu dostala profesionálně při studiu vysoké školy asi před 10 lety a práci hlavní sládkové se jí podařilo získat v Olomouci ještě během bakalářské fáze.

„Mám v šuplíku vymyšlené koncepty na stálé portfolio Harryho, kde je samozřejmě stěžejním pivem ležák. Svrchně kvašená piva považuji vždy spíš za podnět k degustaci a konzultaci. Ve stálé nabídce bude klasika jako IPL, tmavý ležák, american IPA, NEIPA nebo zázvorová APA. Kapacita tanků a výčepu mi umožní dělat minimálně jeden speciál měsíčně a vzhledem k tomu, že se nebráním jakýmkoliv experimentům a přísadám do piva, tak je možné, že se Harry dočká velkých překvapení,“ říká Tamara Dolníčková, která patří k jedněm ze zhruba tří desítek sládkových v zemi.

Foto: Pivovar Harry

Sládková Tamara Dolníčková se začala pivu profesionálně věnovat zhruba před 10 lety.

Podle šéfky Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martiny Ferencové je dobře, že se ženy k tomuto řemeslu v posledních letech vracejí, i když jich je vzhledem ke zhruba 460 pivovarům v zemi zatím stále málo. Podle ní přistupují k vaření piva jinak než muži a dodávají mu specifický styl.

„Na počátku v historii to byla doména žen, které vařily pivo jako polévku, aby nakrmily spřátelené rodiny, pak se toho chopili muži, kteří řemeslo povznesli, a čeští sládci ho rozvinuli a dnes vaří nejlepší ležák na světě. Nyní se k vaření piva opět vracejí i ženy a navracejí mu jeho původní smysl – o výrobě spolu diskutují, vyměňují si rady a celé vaření berou velmi odpovědně, jako když pečují o děti,“ říká ředitelka ČSPS Ferencová.

Brněnský pivovar bude nabízet pivo svým fanouškům přímo z výrobny. Do interiéru s rozlehlou halou a nýtovanými sloupy se totiž vejde až 300 lidí, kteří budou kromě pití piva a konzumace českých i exotických jídel v bistru moci pozorovat kulturní program na malé manéži, poslouchat od pultu dýdžeje, nebo si posedět na balkóně.

Před očima budou mít obří výčepní pult, z něhož budou moci výčepní pomocí 10 kohoutů načepovat až 4 000 piv z ležáků umístěných za ním. V létě se má pivovar rozšířit o zahrádku s kapacitou dalších 200 míst. Svou produkci plánuje pivovar dostávat k místním pivařům také v lahvích, plechovkách a pomocí e-shopu.

Foto: Pivovar Harry

Obří výčepní pult (vpravo) je široký pět metrů a vysoký 4,2 metru. Pivo se čepuje z 10 kohoutů. V tancích za ním je uloženo 4 000 piv.

Na vzniku pivovaru se vedle skupiny Gourmet Invest podíleli i místní patrioti, drobní investoři, kteří si nakoupili akcie pivovaru v celkové hodnotě nižších milionů korun. Až do řádného dělení zisku budou získávat pivní dividendu, permanentní rezervaci ve VIP lounge pivovaru a další výhody.

„Drobní akcionáři vlastní přes 80 procent pivovaru, máme akcionáře s jednou i se šesti akciemi a prodáváme je postupně v souladu s požadavky na financování projektu. Až otevřeme, chceme nabídnout k prodeji poslední část,“ říká Petr Syřiště z pivovaru Harry.

A co říká jeden z místních fanoušků na otázku, proč si koupil akcie nového pivovaru? „Jsem z Brna a mám moc rád pivo, takže budu maximálně spokojený, když zde bude konečně něco pořádného k pití. Baví mne moc ten projekt i lidé kolem něj a moc se těším, až ho ukážu všem borcům kolem. Navíc pivo je fenomén, který nás všechny přežije, takže i super investiční příležitost,“ je přesvědčen David Janoušek.

Reklama

Doporučované