Hlavní obsah

Imám odrazoval muslimy v Kosovu od radikalismu. Zmlátili ho

Kosovského imána zmlátili, protože hlásal umírněný islám.Video: Milan Šíma, RFL/RE, Seznam Zprávy

 

Reklama

Imáma, který v Kosovu odrazoval muslimy od radikalismu, zbili radikální útočníci. Důvodem je jeho umírněný výklad islámu a jeho názory na takzvaný Islámský stát.

Článek

Imáma Bedri Haliliho už jednou radikální islamisté v Kosovu zmlátili. Důvodem bylo jeho umírněné náboženské učení a snaha odradit místní mladé muslimy od toho, aby se nechali rekrutovat od fundamentalistů z wahhábistické islámské školy, aby šli bojovat za Islámský stát do Sýrie.

„Islámský stát neměl a nemá nic společného s islámem. Nemá nic společného s arabským světem a humanitou. Jstou to nepřátelé islámu a Arabů. Říkal jsme Albáncům, že nemají žádný důvod tam jít, protože to nemá nic společného s islámem nebo lidskostí. Naši lidé by neměli umírat za ideje, které jsou proti islámu nebo vědě."

Místní policie vyšetřovala podezřelé z rekrutování bojovníků. Někteří přicházeli i do Halililovy mešity.

Vláda říká, že více než 350 obyvatel Kosova odešlo bojovat za Islámský stát v Sýrii a v Iráku. 75 z nich bylo zabito a více než 130 se vrátilo domů. Mnoho z nich bylo teď obviněno z účasti ve válce v zahraničí. Imám Halili se snažil je od účasti v bojích odradit.

Reklama

Související témata:

Doporučované