Hlavní obsah

Imám stojící za útoky na Srí Lance je mrtev, potvrdil tamní prezident

Podle srílanských úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodobně všichni domácího původu.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Hashim se podle prezidentova vyjádření zabil při jednom ze sebevražedných útoků, a to v hotelu Shangri-La v Kolombu, který byl oblíbený hlavně mezi turisty.

Článek

Srí Lanka pokročila ve vyšetřování velikonočních útoků. Prezident Maithripala Sirisena potvrdil smrt radikálního imáma Zahrana Hashima. Ten už dříve na internetu zveřejnil videa, ve kterých šířil nenávist vůči lidem jiného vyznání a podle policie také stál také v čele organizace série atentátů. K těm se v minulých dnech přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Prezident v pátečním projevu rovněž obvinil premiéra Ranila Vikremasinghea, že oslabil systém tajných služeb. A to proto, že se soustředil na stíhání vojenských činitelů kvůli možným válečným zločinům během války se separatistickými Tamily. Podle srílanských úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodobně všichni domácího původu.

Série útoků s asi 253 oběťmi zahýbala s mírovým stavem, který na převážně buddhistické Srí Lance panuje od občanské války před deseti lety. Súfijské mešity teď čelí hrozbě ze strany islámských fundamentalistů, kteří súfijskou sektu považují za kacířskou.

A z přístavního města Negombo uprchlo kvůli vyhrožování nejméně 700 muslimů a nyní se ukrývají. „Nejsme jejich nepřátelé. Čelíme stejné situaci jako tito lidé. Nejsme teroristé, ale oni nás za teroristy považují,” uvedl pro britský server The Guardian jeden ze srílanských muslimů.

Muslimky by se také měly vyvarovat nošení nikábu, který zakrývá obličej. Vyzvala k tomu muslimská náboženská organizace na Srí Lance. A to proto, aby ženy nebránily bezpečnostním silám v hlídání národní bezpečnosti.

Reklama

Doporučované