Hlavní obsah

„Impeachment je mrtvý od začátku“. Trump má šanci vyváznout

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump. Snímek z roku 2020.

Reklama

Naděje Donalda Trumpa, že i z druhého impeachmentu vyjde „bez ztráty kytičky“, sílí. Ještě než samotné jednání začalo, se prokázala neochvějná podpora jeho věrných republikánů.

Článek

V úterý se za Donalda Trumpa postavilo 45 republikánů ve snaze zastavit impeachmentový proces ještě předtím, než vůbec začne. Proti 55 senátorům opačného názoru jejich snaha sice nestačila, demokraty ale nyní čeká tvrdá bitva o získání potřebných dvou třetin hlasů.

Trump byl obžalován Sněmovnou reprezentantů na základě obvinění z „podněcování vzpoury“, která vyvrcholila v útok rozvášněného a ozbrojeného davu na americký Kapitol 6. ledna. Senátoři se v úterý sešli na místě činu, aby proces zahájili.

Poté, co složili přísahu a podepsali knihu přísahy – každý kvůli preventivním proticovidovým opatřením použil jiné pero – však Rand Paul z Kentucky zpochybnil legitimitu impeachmentu. Fakt, že Donald Trump už není úřadujícím prezidentem, podle něj dělá z impeachmentu protiústavní krok.

Chuck Schumer, vůdce demokratické většiny, tuto Paulovu teorii odmítl jako „zcela nesprávnou“. „Byla pečlivě prozkoumána ústavními vědci z celého politického spektra. Historie a precedens jsou jasné. Senát má pravomoc soudit bývalé úředníky. V opačném případě by se tato teorie rovnala ústavní propustce z vězení pro každého prezidenta, který se dopustí obvinitelného přestupku.“

Senátoři poté hlasovali proti Paulově procedurální námitce v poměru 55 ku 45. Soud tedy pokračovat bude, signál byl ale vyslán jasný – za Donaldem Trumpem stále stojí věrní republikáni v Senátu i mimo něj. Jedinými pěti republikány, kteří hlasovali pro pokračování procesu, byli dlouholetí Trumpovi kritici – Susan Collinsová z Maine, Lisa Murkowski z Aljašky, Mitt Romney z Utahu, Ben Sasse z Nebrasky a Pat Toomey z Pensylvánie. Romney byl jediným republikánem, který hlasoval pro Trumpovo odvolání z funkce už během prvního impeachmentu před rokem.

Foto: Profimedia.cz

Senátor Rand Paul bez roušky podepisuje knihu přísah.

Dokonce i ti republikáni, kteří hlasovali proti Paulově námitce, včetně Collinsové, uvedli, že úterní hlasování je známkou konečného výsledku procesu. „Spočítejte si to,“ řekla Collinsová dle CNN. „Myslím, že je mimořádně nepravděpodobné, že bude prezident usvědčen.“

Aby tomu tak bylo, potřebují demokraté 17 „přeběhlíků“ z řad republikánů. Larry Sabato, ředitel Centra pro politiku na University of Virginia, k tomu na svůj Twitter napsal: „45 senátorů právě hlasovalo o tom, že proces s Trumpem je protiústavní, protože nyní není ve funkci. Ti, kteří věřili, že by 17 republikánských senátorů hlasovalo pro usvědčení Trumpa, se pravděpodobně právě probudili ze snu. Přestože je Trump vinen, republikáni se před ním stále krčí.“

Rand Paul po hlasování poznamenal, že skutečnost, že se na jeho stranu postavilo 45 republikánů, „ukazuje, že obžaloba je už od začátku mrtvá“. „45 z nás, téměř celý správní výbor, 95 % správní rady, jsme hlasovali, že celé řízení bylo protiústavní. Je to pro nás velké vítězství,“ hlásil Paul.

Senátní lídři už dříve oznámili, že se žalobou budou zabývat až od 9. února, šéf demokratů v horní komoře Chuck Schumer v neděli prohlásil, že její projednávání bude spravedlivé, ale rychlé. Senát by mohl v případě uznání viny Trumpovi zakázat v budoucnu usilovat o veřejný úřad. Což by například znamenalo, že by se nemohl podruhé ucházet o funkci prezidenta.

Trump je prvním prezidentem v historii Spojených států, který byl obžalován Sněmovnou reprezentantů dvakrát, a prvním, kdo čelí soudu po opuštění úřadu. Sněmovna 13. ledna schválila jediný článek obžaloby – ekvivalent obžaloby v trestním řízení – a obvinila jej z podněcování povstání projevem k jeho příznivcům před tím, než 6. ledna zaútočili na americký Kapitol. Při nepokojích zahynul policista a další čtyři lidé.

Reklama

Doporučované