Hlavní obsah

Impeachment: Noční můra Donalda Trumpa, ale dojde na něj?

Dojde po volbách na impeachment Donalda Trumpa?Video: Tereza Nováková, AP, Reuters

 

Reklama

Výsledek voleb do Kongresu USA by mohl významně ohrozit prezidentské křeslo Donalda Trumpa. V případě, že demokraté získají zpět kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, může dojít na takzvaný impeachment. Odvolat prezidenta ale zatím Kongres nikdy v historii nedokázal.

Článek

Pochybné financování prezidentské kampaně, aféra s pornoherečkou, bombové balíčky adresované demokratům a „protitrumpovským“ médiím nebo karavana migrantů mířící k hranicím Spojených států. To jsou hlavní témata, která by mohla současnému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zlomit vaz.

Výsledky takzvaných midterm voleb v polovině Trumpova funkčního období odrazí současnou popularitu prezidenta u amerických voličů. Pokud se volební výsledek přikloní na stranu demokratů, jak sami předpokládají, mohou využít nástroje k odvolání prezidenta – takzvaného impeachmentu.

Podle americké ústavy musí být prezident, viceprezident a všichni úředníci Spojených států zproštěni funkcí, budou-li obžalováni a usvědčeni z velezrady, úplatkářství nebo z jiných těžkých zločinů a trestných činů. Úředníci mohou být obžalováni i v případě, že se dopustili zneužití moci nebo se hrubě provinili proti veřejnému blahu. Pokud se úředník něčeho z výše uvedeného dopustí, může dojít k zahájení odvolacího procesu.

A jak celý proces impeachmentu funguje? Sněmovna reprezentantů nebo její člen má pravomoc podat návrh na zahájení řízení. Samotné rozhodování o odvolání daného úředníka má na starosti Senát, který v procesu vystupuje jako soud. Aby impeachment prošel, je zapotřebí souhlas dvou třetin přítomných senátorů. V případě odsouhlasení je úředník zbaven funkce a možnosti ji znovu získat.

Otázkou zůstává, jak aktuální je téma impeachmentu v souvislosti se současným americkým prezidentem. V případě, že demokraté získají většinu ve Sněmovně reprezentantů, republikáni budou stále dominovat Senátu. „I kdyby Kongres ovládli demokraté a na prezidenta Trumpa se objevily další kompromitující informace, dotažení impeachmentu do konce, tzn. do odvolání šéfa Bílého domu, považuji za nepravděpodobné. Ani odvolání Billa Clintona, který prokazatelně lhal pod přísahou, Senátem v roce 1999 neprošlo. Hranice dvou třetin členů této komory Kongresu je těžko dosažitelná. Spíš bych považoval za pravděpodobnější, kdyby prezident Trump pod tíhou důkazů sám rezignoval,” popisuje možnou povolební situaci šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

V minulosti Sněmovna reprezentantů iniciovala přes 60 takových procesů. Plného impeachmentu dosáhla ale méně než třetina. Kromě několika federálních soudců byli mezi obžalovanými i dva prezidenti. Prvního z nich – Andrewa Johnsona, dělil od zbavení funkce jeden jediný hlas. V případě druhého obviněného – Billa Clintona, senátoři opět nezískali dvoutřetinovou většinu pro uznání viny a prezident úspěšně dokončil své druhé volební období. V případě Richarda Nixona a aféry Watergate celá sněmovna ani nestihla o impeachmentu hlasovat, protože je prezident předběhl, když sám podal rezignaci.

Reklama

Doporučované