Hlavní obsah

Impeachment přehledně: Co znamená a proč mu Trump znovu čelí

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump bude jako první prezident v historii čelit druhému impeachmentu.

Reklama

Sněmovna reprezentantů schválila 232 hlasy impeachment prezidenta Trumpa. Proti bylo 197 zákonodárců. Ústavní žaloba teď míří do Senátu. Pokud najde podporu i tam, může Trump přijít o možnost znovu kandidovat na prezidenta USA.

Článek

Co znamená impeachment?

Jako impeachment se označuje ústavní žaloba na prezidenta nebo jiného státního představitele, která má za cíl odvolat ho z jeho funkce. Ve Spojených státech amerických může takovou žalobu na prezidenta podat výhradně jen Sněmovna reprezentantů. Pokud hlasování projde, žalobu musí potom ještě schválit na svém zasedání Senát. Ten se stane soudním tribunálem, který vede předseda Nejvyššího soudu.

Impeachment je nástroj, který se využívá jen velmi zřídka. V historii USA čelili hrozbě odvolání pouze tři prezidenti. Demokraté Andrew Johnson v roce 1868 a Bill Clinton v roce 1998, a poté až republikán Donald Trump, konkrétně v roce 2019. Impeachment hrozil také republikánskému prezidentu Nixonovi, který ale po aféře Watergate sám odstoupil.

Kvůli událostem ze 6. ledna tohoto roku, kdy protestující násilně vnikli do budovy Kapitolu, čelí impeachmentu Donald Trump jako první prezident v historii podruhé. Při násilnostech zemřelo pět lidí. Podle demokratů a také deseti republikánů ve Sněmovně reprezentantů svou rétorikou Trump výrazně přispěl k vyhrocení celé situace a měl by kvůli tomu být odvolán.

V čem se impeachment tentokrát liší

Donald Trump čelil impeachmentu už v roce 2019. Tehdy ho demokratičtí zákonodárci obviňovali ze zneužití své funkce poté, co vyšel najevo jeho telefonát s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Trump na něj měl vyvíjet nátlak kvůli vyšetřování Huntera Bidena, syna nyní zvoleného prezidenta Joea Bidena.

Impeachment tehdy sice prošel Sněmovnou reprezentantů, narazil ale v Senátu, kde drželi většinu republikáni. Jediným republikánským senátorem, který hlasoval pro jeden z bodů impeachmentu, byl Mitt Romney, senátor z Utahu. Romney mimochodem kandidoval v roce 2016 proti Baracku Obamovi v prezidentských volbách, avšak neuspěl.

Pro odvolání Trumpa z funkce musí hlasovat alespoň dvě třetiny senátorů. To by znamenalo, že pro odvolání prezidenta by se muselo vyslovit alespoň 17 republikánů. Zatímco v prvním impeachmentu si mohl být Trump de facto jistý, že se takový počet hlasů nenajde, v druhém hlasování to už tak jisté mít nebude.

Podle informací New York Times lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell zvažuje, jestli má žalobu podpořit, a je snahou demokratů o impeachment potěšen. Díky ústavní žalobě by se totiž republikáni mohli Trumpa definitivně zbavit. Podle informací stejného listu je až 20 senátorů, kteří jsou ochotni o impeachmentu jednat.

Co bude dál?

Ve středu 20. ledna proběhla inaugurace nového prezidenta Joea Bidena, čímž se definitivně a oficiálně ujal moci.

Ve stejný den mělo původně začít jednání v Senátu ohledně impeachmentu prezidenta Trumpa, nakonec ho senátoři odsunuli. To ovšem neznamená, že se o ústavní žalobě nebude hlasovat. Předseda senátní demokratické většiny Chuck Schumer oznámil, že se o ústavní žalobě na Trumpa začne jednat v týdnu od 8. února. Schumer se na tom domluvil s Mitchem McConellem, který vede senátní republikány. Samotné slyšení by mělo začít v úterý 9. února.

Jestliže se ve zvláštním hlasování najde prostá většina senátorů, může Trump teoreticky přijít o šanci kandidovat za čtyři roky znovu na prezidentský post. Právní názory se v tomto ohledu liší. Převažují nicméně výklady, které říkají, že nejdříve musí být schválen impeachment dvěma třetinami Senátu a až poté je možné hlasovat o zablokování další kandidatury.

Reklama

Doporučované