Hlavní obsah

Inaugurace ve stínu covidu. Dudův den poznamenal i bojkot a duha

Foto: Kancelaria Sejmu

Prezident Andrzej Duda složil v parlamentu slib. Na snímku s první dámou Agatou.

Reklama

Polsko má staronového prezidenta. Andrzej Duda ve čtvrtek dopoledne složil slib a začal své druhé pětileté funkční období. Inauguraci ale poznamenala epidemie koronaviru i opoziční bojkot.

Článek

„Slavnostně přísahám, že zachovám věrnost ustanovením ústavy, neochvějnou důstojnost národa, nezávislost a bezpečnost státu a dobro vlasti a blaho občanů pro mě bude vždy nejvyšším rozkazem. K tomu mi dopomáhej Bůh,“ odpřisáhl Andrzej Duda na společném zasedání obou komor parlamentu, a začal tak svých dalších pět let ve funkci polského prezidenta.

Stvrdil tak své vítězství ve druhém kole voleb 13. července, kdy porazil kandidáta opoziční Občanské platformy Rafała Trzaskowského. Duda dostal jako kandidát vládnoucího konzervativního tábora o 400 000 hlasů víc než jeho rival. To také opakovaně připomněl ve svém projevu, ve kterém vyzdvihl svůj silný demokratický mandát.

Zatímco před pěti lety byl Duda „první vlaštovkou“ nástupu strany Jarosława Kaczyńského, teď má být Duda pojistkou zachování její moci a pokračování odklonu od modelu liberální parlamentní demokracie k její polské konzervativní verzi. Polská hlava státu totiž disponuje silným vetem, které by Kaczyńského poslanci nedokázali prolomit.

Koronavirus i opoziční bojkot

Středeční slavnostní ceremoniál poznamenaly obavy ze šíření nákazy koronavirem. O víkendu se totiž nemoc objevila u několika senátorů, kteří ve společném parlamentním komplexu přišli do kontaktu i s poslanci. Denní počet nově nakažených navíc celostátně v posledních dnech láme rekordy. Ve čtvrtek přibylo 726 případů, což je vůbec nejvíc od začátku epidemie.

V parlamentu tak platila preventivní hygienická opatření, povinné byly roušky, počet hostů ale nijak omezen nebyl. Sál přesto nebyl plný. Největší opoziční strana Občanská platforma ohlásila bojkot inaugurace a na akci vyslala jen omezenou delegaci. Chyběli i dva ze tří exprezidentů (Lech Wałęsa a Bronisław Komorowski) i někteří expremiéři. V Sejmu nebyl ani Dudův protikandidát Trzaskowski, varšavský primátor se prý musí věnovat dětem.

Foto: Kancelaria Sejmu

Pohled přes prázdné poslanecké lavice na zákonodárce vládního tábora a kabinet.

Duda ve svém projevu po slibu sice mluvil o národním usmíření a o tom, že je otevřený spolupráci. Zdůraznil důležitost rodiny a odkázal se také na papeže Jana Pavla II. a prezidenta Lecha Kaczyńského, kterého označil za svého mistra. V pasáži týkající se bezpečnosti zmínil význam spojenectví s USA a NATO a také potřebu obnovy územní celistvosti Ukrajiny.

„Nedělíme Poláky na lepší a horší na základě příjmů, vzdělání, názorů nebo víry. Každému náleží úcta. Polákem je každý člověk loajální k republice a spoluobčanům. Každý, kdo má Polsko v srdci,“ prohlásil také staronový prezident.

Duhový protest

Jenže slova o spolupráci a respektu k ústavě opozice po pěti letech Dudova prezidentství Dudovi nevěří a po mimořádně špinavé a vypjaté předvolební kampani část poslanců zvolila bojkot slavnostního ceremoniálu. Podle opozice se Duda podílí na demontáži demokratického právního státu a několikrát vědomě porušil ústavu – například při výměně kádrů v soudnictví.

Jinou formu než Občanská platforma zvolily poslankyně Levice. Na inauguraci přišly oblečené v šatech v barvách duhy, které v tmavém smaragdovém sále Sejmu vynikly. Nechyběly ani duhové roušky a výtisky ústavy.

Foto: Kancelaria Sejmu

Levice zvolila barevnou formu protestu proti Dudovi.

Jde o protest proti pokračujícímu tvrdému přístupu prokuratury a policie proti aktivistům za práva sexuálních menšin a také nenávistné rétorice celého vládnoucího tábora, který už loni vyhlásil boj „ideologii LGBT“. Homofobní výroky nechyběly ani v Dudově kampani před druhým kolem.

Reklama

Související témata:

Doporučované