Hlavní obsah

Inaugurace za dveřmi a nervy nadranc. Washington se připravuje na nepokoje

Foto: Profimedia.cz

Středeční pohled na Kapitol.

Reklama

Do inaugurace Joea Bidena zbývá necelý týden. Po nedávných událostech ve Washingtonu jsou ve střehu příslušníci policie, národních gard i tajných služeb. Preventivní opatření přijímají také firmy jako ubytování poskytující Airbnb.

Článek

Uvedení do funkce nového prezidenta Spojených států by se mělo odehrát před washingtonským Kapitolem, tedy u stejného místa, kam minulý týden vtrhli Trumpovi příznivci a objekt zpustošili. Podle Michaela Platiho z tamní tajné služby, který za bezpečnost události odpovídá, však dané situace z bezpečnostního hlediska nelze srovnávat.

Inaugurace je označována jako speciální událost, a finanční prostředky či zapojení několika různých bezpečnostních složek se tak pohybují na rozdílných úrovních než při jiných akcích. Podle agentury AP se na bezpečnosti podílí například kapitolská policie, Pentagon nebo Národní garda.

Blížící se událost složky plánovaly již rok dopředu, a počítají tak se vším, dokonce i s možností extrémního násilí, sdělil AP Plati. Násilnosti, které Kapitol zažil minulou středu, si vyžádaly pět obětí a na místě byla nalezena dvě výbušná zařízení. Navzdory tomu však Joe Biden dosud nevyjádřil obavy o vlastní bezpečnost.

„Nebojím se složení přísahy venku,“ sdělil budoucí prezident v pondělí novinářům. „Je důležité, aby přišlo skutečné zaměření se na to, že lidé, kteří se zapojili do pobuřování a ohrožení životů, budou dohnáni k zodpovědnosti.“

Kvůli událostem minulého týdne již nyní Kapitol obývá velké množství členů americké Národní gardy. V den inaugurace by jich pak ve Washingtonu D.C. mělo na pořádek dohlížet až 20 000, informuje agentura Reuters. Kolem budovy, u níž událost proběhne, vyrostlo nové oplocení, na pozemek by navíc v daný den neměla mít přístup veřejnost.

Po svém se připravuje také zbytek města. Tamní metro oznámilo uzavření celkem 13 stanic až do 21. ledna, jednou z nich bude například hlavní tranzitní uzel Union Station a další rušné oblasti v centru Washingtonu. Opatření pak přijímá také oblast letectví; šéf Federální letecké správy Steve Dickson ve středu podepsal příkaz slibující „přístup nulové tolerance“ vůči jakýmkoliv rušivým cestujícím, a to až do 30. ledna.

Prostřednictvím zavádění provozních změn se připravují také některé podniky uvnitř „bezpečnostního obvodu“ inaugurace. Tamní skupiny aktivistů jako ShutDown DC nebo Black Lives Matter DC dokonce vyzvaly hotely, aby na několik dní zavřely a neubytovávaly jedince, kteří by mohli mít v úmyslu přispět k možnému násilí.

„Mnoho budov už se zabedňuje a v dalších několika dnech jich pravděpodobně bude mnohem víc,“ cituje washingtonská odnož webu NBC News Leonu Agouridisovou, výkonnou ředitelku organizace Golden Triangle Business Improvement District. Mnoho podniků ovšem plánuje mít otevřeno, stejně jako v předchozích letech.

Svou „troškou“ do mlýna přispěla i společnost poskytující ubytování Airbnb. Ta ohlásila, že zruší veškeré rezervace ve Washingtonu, které termínem spadají na inaugurační týden. Výjimku dostanou pouze dlouhodobé rezervace a zasaženým hostitelům i hostům bude poskytnuta finanční náhrada.

Ve svém prohlášení společnost navíc uvedla, že se už od 6. ledna snaží identifikovat jednotlivé uživatele, kteří se zúčastnili nepokojů v Kapitolu, píše web BBC. Firma prý již v několika případech byla úspěšná, a daným jedincům se tak dveře platformy trvale uzavřely.

Reklama

Doporučované