Hlavní obsah

Inauguraci keňského prezidenta doprovázely demonstrace, slzný plyn a vodní děla

Inaugurace keňského prezidenta vyvolala vlnu protestů a demonstracíVideo: AP

 

Reklama

Keňský prezident Uhuru Kenyatta dnes složil přísahu před nástupem do svého druhého pětiletého mandátu. Po celém hlavním městě panují přísná bezpečnostní opatření. Policie použila slzný plyn i vodní děla.

Článek

Znovuzvolený keňský prezident Uhuru Kenyatta dnes složil přísahu a ujal se dalšího pětiletého mandátu. Ceremonie se konala na stadionu v Nairobi. Jeho kapacitu 60 000 míst zcela zaplnili prezidentovi stoupenci. Ty, kterým se na stadion nepodařilo dostat, policie dopoledne rozháněla slzným plynem, aby zabránila tlačenici.

Kenyatta byl zvolen v říjnu v opakovaných volbách, které ale opozice bojkotovala. V celém hlavním městě panují přísná bezpečnostní opatření a opozice svolala shromáždění na památku desítek obětí demonstrací proti Kenyattovi.

Lidé se měli pomodlit za 70 obětí násilností, které se ve volebním období odehrály. Podle agentury Reuters ale místo konání zablokovala policie a k místu přivezla vodní děla.

Říjnové volby, ve kterých byl Kenyatta zvolen, opoziční politik Raila Odinga bojkotoval. První volby v srpnu zrušil soud kvůli chybám volební komise. V říjnu Kenyatta vyhrál s 98procentní podporou hlasujících, ale jen při 39% účasti. Odinga dnešní ceremonii posměšně nazval „korunovací” a nepřestává poukazovat na to, že Kenyattu zvolila menšina občanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované