Hlavní obsah

Incident na finále Eura. Londýnská policie zatkla 45 fanoušků

Bez komentáře: V anglických ulicích zavládl smutek po prohraném finále. Policie musela následně zasahovat proti některým neukázněným fanouškům.Video: AP, SNTV

 

Reklama

Na včerejší finále Eura mezi Anglií a Itálií, které se konalo na londýnském fotbalovém stadionu Wembley, se bez platné vstupenky pokusilo neúspěšně vniknout několik stovek fanoušků. Metropolitní policie zatkla 45 lidí.

Článek

Podle oficiálního vyjádření šlo o malou skupinku, podle záběrů sdílených na sociálních sítích se do útrob stadionu dostaly stovky lidí.

„Došlo k narušení bezpečnosti a na stadion se dostala malá skupina lidí. Nyní úzce spolupracujeme se stevardy a ochrankou stadionu, abychom tyto osoby vyvedli. Každý, kdo bude uvnitř stadionu bez vstupenky, bude okamžitě vyveden,“ uvedl krátce po incidentu mluvčí stadionu ve Wembley.

Anglická fotbalová asociace (FA) v neděli podle CNN potvrdila, že došlo k bezpečnostnímu incidentu v oblasti vnějšího bezpečnostního okruhu stadionu, ale že s podporou britské policie „byla v příslušných oblastech rychle aktivována bezpečnostní opatření a lidé bez vstupenek, kteří se do stadionu dostali, bezpečnost nenarušili“.

Finálový zápas tak zřejmě nikdo bez platné vstupenky nakonec neviděl. Vetřelci však dokázali zablokovat některé z chodeb, dokonce se objevily i zprávy o tom, že se někteří fanoušci prali o místa na tribunách.

„Tito lidé dělají ostudu anglickému týmu i všem opravdovým fanouškům, kteří si chtěli užít jeden z nejdůležitějších zápasů v naší historii. Budeme spolupracovat s příslušnými orgány, abychom podnikli kroky proti každému, kdo si nelegálně vynutil vstup na stadion, uvedl v prohlášení mluvčí FA.

Řídicí orgán evropského fotbalu UEFA ve svém prohlášení rovněž uvedl, že fanoušci bez vstupenek se na stadion nedostali, a „takové nepřijatelné chování na fotbalových hřištích“ odsoudil.

Nedělní finále bylo prvním velkým mezinárodním fotbalovým finále, do kterého se Anglie dostala od roku 1966. V napínavém finále však svůj první velký titul po 15 letech v penaltovém rozstřelu získala Itálie.

V pondělí v brzkých ranních hodinách FA na Twitteru odsoudila „chování skupiny lidí, kteří se vloupali na stadion ve Wembley před finále Eura 2020“. „Tito lidé jsou ostudou anglického týmu a všech opravdových fanoušků, kteří si chtěli užít jeden z nejdůležitějších zápasů v naší historii,“ uvedla FA v dalším tweetu.

Londýnská Metropolitní policie uvedla, že došlo k zatčení až 49 lidí. Policie neupřesnila, kvůli čemu se zatčení odehrála, při střetech s fanoušky se ale zranilo 19 policistů.

„Jsou tu stovky, možná přes tisíc fanoušků, kteří se dostali dovnitř bez lístků. Není tu žádná policie ani ochranka. Lidé jsou vystrašení. Je to naprostá ostuda,“ řekl deníku The Independent jeden z fanoušků.

V centru Londýna začali někteří fanoušci, kteří se sešli na finále, opouštět Leicester Square, protože po nich lidé začali házet piva, informovala agentura PA News. „Právě jsme odtamtud odešli, protože to bylo příliš. Snažili se zabarikádovat silnici a všechno. Právě jsme byli v Soho a je to šílené. V Londýně je dnes tolik vášní,“ řekl Thulase Sivasothy pro PA News.

„Lidé po sobě házejí piva. Ale to je Anglie, takhle se slaví. Nedokážu si ani představit, jak to bude vypadat, když vyhrajeme,“ uvedl další fanoušek Eric Pinto.

„Ulice kolem Piccadilly Circus a Leicester Square jsou plné fanoušků. Máme k dispozici policisty. Vyzýváme všechny, aby dbali na svou bezpečnost a dávali na sebe pozor,“ uvedla Metropolitní policie na Twitteru.

Podle Metropolitní policie se také rozvášnění fanoušci na Trafalgarském náměstí snažili protlačit do fanouškovské zóny, která byla pro sledování nedělního finále zřízena.

„V blízkosti fanouškovské zóny na Trafalgarském náměstí se shromáždil velký dav fanoušků, kteří se tam pokoušeli protlačit bez vstupenek. Ve fanouškovské zóně již nejsou k dispozici žádná místa k sezení. S tímto dav vyzýváme, aby se rozešel,“ uvedla policie na Twitteru.

Zápas těsně před koncem základní hrací doby také přerušil fanoušek, který neoprávněně vnikl na hrací plochu. Muže bez trička pracovníci ostrahy po přerušení hry rychle dostihli a následně vyvedli.

Na stadionu Wembley, který má kapacitu až 90 tisíc fanoušků, smělo finále Eura sledovat 60 tisíc lidí. Fanoušci ale hlásili, že často nacházeli svá místa již obsazená. Situace, kdy se po stadionu pohybovali narušitelé, navíc vyvolala obavy ze šíření koronaviru.

Fanoušci s legálně zakoupenými vstupenkami se totiž na stadion mohli dostat jen v případě, že se ve 48 hodinách před zápasem nechali otestovat či již byli očkováni. Stovky neoprávněných návštěvníku však mohly ostatní ohrozit.

Reklama

Doporučované