Hlavní obsah

Index byrokracie: papírování sebere malým firmám 226 hodin ročně

Průměrná firma stráví papírováním 226 hodin ročně, méně než loni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Liberální institut vydal ve spolupráci s think-tankem INESS nové výsledky indexu byrokracie.

Článek

Je to pro všechny živnostníky a malé a střední podnikatele možná překvapivá zpráva: s byrokracií to v Česku není tak hrozné, jak se vám na první pohled zdá.

V nejnovějším vydání indexu byrokracie, který počítá Liberální institut, skončila Česká republika na druhém nejlepším místě hned za nejlepším Slovenskem. V Česku seberou podnikatelům všechny úřední povinnosti 226 hodin za rok. Je to o sedm hodin lepší výsledek než před rokem.

Index byrokracie, který Liberální institut vydává už potřetí, zachycuje všechny známé povinnosti, které má typická malá firma během jednoho provozu.

„Průměrná malá firma v České republice vynaloží na účely byrokracie a papírování 226 hodin ročně,“ uvedl analytik Centra ekonomických a tržních analýz Pavel Peterka, který se na výpočtu indexu byrokracie podílí. „Za zlepšení o sedm hodin lze Českou republiku pochválit. Výsledek 226 hodin je ale stále příliš vysoký,“ dodal.

Anketa

Zlepšují se podle vás v Česku podmínky k podnikání?
Ano
2,6 %
Ne
95,7 %
Neumím posoudit
1,7 %
Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Největší zátěž se pojí s administrací provozu a administrací zaměstnanců.

V mezinárodním srovnání vyhrálo Slovensko s 221 hodinami papírování ročně. Pro srovnání: Litva trápí své podnikatele 244 hodinami a například Španělsko dokonce 363 hodinami byrokracie.

Index byrokracie pracuje při výpočtu s testem trhu. To znamená, že pokud stát ukládá podnikateli povinnost, kterou by podnikatel velice pravděpodobně plnil i bez existence zákona, není tato činnost považována za byrokracii. Vedení účetnictví je skvělým příkladem. „Každý rozumný podnikatel by si vedl jistou formu účetnictví, které mimo jiné slouží ke zjištění stavu hospodaření, zásob, změn majetků a podobně,“ vysvětluje Peterka a dodává: „Náklady spojené s takovými činnostmi mají pramálo společného s náklady na mnohdy zbytečnou byrokracii.“

Proto s nimi index byrokracie nepočítá.

Reklama

Doporučované