Hlavní obsah

Index PES se mění. Počet testů a jejich výsledek už nebude rozhodovat

Foto: vlada.cz

Ministr Blatný a jeho tým představili nová kritéria hodnocení koronavirové epidemie.

Reklama

aktualizováno •

Při výpočtu indexu rizika protiepidemického systému PES se změní jeden ze čtyř faktorů. Místo poměru pozitivních při testování se bude hodnotit počet lidí, u kterých se koronavirus potvrdí až po jejich hospitalizaci.

Článek

Od středy se bude jinak počítat klíčové měřítko pro boj s koronavirem. Nově bude záležet také na tom, jak přibývají pacienti s covidem v nemocnicích.

Při výpočtu takzvaného indexu rizika, který do značné míry určuje nastavení protiepidemického systému PES, se bude jako jeden ze čtyř výchozích ukazatelů nově hodnotit podíl hospitalizovaných za posledních 14 dní, u kterých se nákaza potvrdí až v nemocnici.

„Je to parametr, který má velký význam, protože on sám je odrazem jakéhosi zdravotního dopadu šíření nákazy v populaci,“ řekl šéf Ústavu zdravotnických informacích a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na úterní tiskové konferenci.

Výsledná hodnota indexu se podle Duška výrazně nezmění. Podle nové i staré verze by na úterý připadlo skóre 89.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

Čtyři parametry indexu rizika PES, které budou platit od středy.

Z kalkulace naopak vypadne ukazatel o poměru pozitivních nálezů z provedených testů. Podle Duška se totiž s rozjezdem plošného testování rychlými antigenními testy zkomplikovala u tohoto měřítka výpovědní hodnota.

Jde o to, že do statistik se stále zanáší původní způsob testování PCR testy. Tato metoda se ale nyní mnohem častěji používá u lidí s příznaky nemoci, kdy se test provádí na pokyn lékaře. Jako pozitivních pak vychází více než 40 procent testů.

Na antigenní testy, které jsou nyní bezplatné, chodí naopak mnohem více zdravých lidí.

Zároveň se PCR testy používají při ověřování pozitivních výsledků antigenních testů. Ve výsledku se tak zvyšuje podíl pozitivních PCR testů ve statistikách.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

První dva komponenty indexu rizika PES.

Další ukazatele v indexu rizika tak zůstávají. Jde o počty pozitivních covid na 100 tisíc obyvatel za 14 dní, počty pozitivních za stejnou dobu ve věku od 65 let a zjednodušený počet reprodukčního čísla R, které vyjadřuje rychlost šíření nákazy.

První dva ukazatele budou mít maximum 20 bodů, reprodukční číslo a hospitalizace mohou vystoupat až na hodnotu 30 bodů. U seniorů a hospitalizací se budou navíc přičítat dva body za týdenní růst.

„Hledali jsme cestu, jak nerozbít systém hodnocení, jeho koncepci, jak ho udržet v hodnocení nula až sto bodů, jak udržet princip ‚čím víc bodů, tím větší riziko‘, a toto se ukázalo jako naprosto obhajitelné a jako velmi dobře použitelné,“ řekl Dušek k provedeným změnám v rizikovém skóre.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

Třetí a čtvrtý komponent indexu rizika PES.

K drobnější změně dojde u čísla R. „Bodování hodnot reprodukčního čísla bude jemnější – index se nebude tak skokově měnit,“ uvedl šéf zdravotnických statistiků v prezentaci.

Index se už také nebude hodnotit na úrovni okresů. „Nemá smysl na úrovni okresů hodnotit, že člověk byl hospitalizován tak a tak, nemocniční systém funguje minimálně na úrovni krajů,“ vysvětlil Dušek.

Na úrovni krajů se bude index hodnotit až od třetího z celkem pěti stupňů pohotovosti PES.

Aktualizovali jsme o vyjádření šéfa ÚZIS Ladislava Duška na tiskové konferenci a rozšířili pasáž o PCR a antigenních testech.

Reklama

Související témata:

Doporučované