Hlavní obsah
Online

Blatný: Česko dostane v dalších třech týdnech méně vakcíny

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Česko dostane v dalších třech týdnech zhruba o pětinu méně vakcíny Pfizer/BioNTech, řekl večer po jednání se zástupci firmy ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Během února by se měly dodávky dorovnat, pak zvýšit.

- „K návratu žáků nedojde dříve než 1. února,“ uvedl po dnešním jednání vlády ministr Blatný. I další možné rozvolňování vláda plánuje nejdříve od února. Tam časově spadá i možné otevření lyžařských areálů.

- Vláda čeká, jak si se zavedením povinných respirátorů třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech poradí Německo a Rakousko. Respirátory mohou podle něj výrazně zamezit šíření koronaviru v místech, kde se hromadí lidé, například v hromadné dopravě.

- Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že není zastáncem nařizování používání respirátorů, chce je lidem jen důrazně doporučit.

- Pokud se stanou respirátory typu FFP2 povinné, mohou měsíčně čtyřčlennou rodinu vyjít až na 8800 korun.

  • Unie: Otevření bazénů s podmínkou testů může být šancí i rizikem

    Někteří provozovatelé bazénů otevřou své bazény s podmínkou negativních testů na covid-19 pro návštěvníky. Mnoho z nich se ale domnívá, že jim tento způsob fungování nepomůže a navíc ztratí nárok na kompenzace. Dnes to řekl viceprezident České unie cestovního ruchu Martin Plachý. Vláda by podle dostupných informací mohla povolit provoz bazénů, wellness center nebo saun už ve čtvrtém stupni rizika v pětiškálovém protiepidemickém systému PES. Platil by limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních, lidé by se ale při vstupu museli prokázat negativním testem na koronavirus starým maximálně 48 hodin. Podle Plachého by se tak naskytla šance některé provozy otevřít. A takové možnosti by využila například bazénová a wellness centra v lázních, která jsou schopna na místě zajistit antigenní testování, uvedl.

  • Blatný: Česko dostane v příštích třech týdnech méně vakcíny

    Česko dostane v příštích třech týdnech od firmy Pfizer/BioNTech méně vakcíny. Původně plánovaný počet dávek očkovací látky by se měl dorovnat do poloviny února, pak by se měl zvýšit. Po jednání se zástupci firmy to dnes novinářům řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Plat vakcíny a lahviček by podle šéfa resortu zdravotnictví mělo přijít asi o pětinu méně. Při používání šesti dávek místo původních pěti by se ale měl zachovat původně plánovaný počet naočkovaných.

    „Teď je povinné používat šest dávek z lahvičky. A tudíž i když zůstane zachovaný počet dávek, tak počet lahviček se vlastně o 20 procent snížil. Snížený počet plat v jednotlivých dodávkách se týká zhruba příštích tří týdnů,“ uvedl Blatný. Firma v polovině ledna dočasně dodávky v celé EU omezila kvůli navýšení výrobních kapacit.

  • Systém podpory pro podniky zasažené krizí od čtvrtka nefunguje

    Už déle než 24 hodin nefunguje systém pro žádosti o podporu pro podnikatele zasažené protiepidemickými opatřeními. Uvedl to dnes server Hlídač státu, podle kterého je systém mimo provoz od čtvrtečních 15:00. Portál AIS MPO určený pro žádosti v programech COVID Gastro - Uzavřené provozovny, COVID Nájemné a COVID Kultura byl dnes v 17:00 stále nedostupný. Ministerstvo průmyslu a obchodu na svém webu už ve čtvrtek uvádělo, že dodavatel systému věc řeší.

  • Problém pro pendlery: Německo zařadilo Česko na seznam vysoce rizikových zemí

    Německo zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí, zpřísněná opatření pro cesty z Česka do Německa vstoupí v platnost o půlnoci ze soboty na neděli. Dnes to oznámil Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje. Zpřísnění hodnocení Česka zkomplikuje dojíždění především pendlerům. Zatímco Sasko přistoupí ke kompromisu v podobě dvou povinných testů na koronavirus pro přeshraniční pracovníky týdně, Bavorsko bude zřejmě vyžadovat rozbory každých 48 hodin.

  • Vakcinolog Chlíbek: Pfizer přislíbil příští týden plné dodávky

    Dodavatel Pfizer/BioNTech přislíbil už v příštím týdnu obnovit ve stoprocentním rozsahu dodávky vakcíny proti covidu-19. Uvedl to předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který vede jednu z poradních skupin ministra zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes mluvil o omezení dodávek na tři týdny. Odpoledne pak ale s firmou jednal. Firma kvůli navýšení výrobních kapacit omezila dodávky do celé Evropské unie. Původně měly být dodávky tento týden omezeny až o 50 procent, reálně se ale snížily méně. Místo původně plánovaných 95 plat se 195 lahvičkami vakcíny dorazilo 81. Získat z nich bylo možné až 94 770 dávek.

  • Ministr vnitra Hamáček nechce povinné nošení respirátorů

    Povinnost respirátorů FFP2 v MHD a obchodech řeší podle vyjádření vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) také Ústřední krizový štáb. Podle Hamáčka by respirátory neměly být povinné, ale nejprve by mělo zaznít důrazné doporučení nosit respirátor tam, kde se potkává hodně lidí. Vláda ale podle něj musí zajistit dostupnost respirátorů, třeba snížením DPH, regulací ceny nebo poukazy pro nízkopříjmové občany. DPH na respirátory podléhá nejvyšší, 21procentní sazbě.

  • Podle vedení Chebu jsou lidé s covidem převáženi i velmi daleko

    Pacienty z nemocnice v Chebu kvůli nedostatku zdravotnického personálu vrtulníky převážejí i na Vysočinu. Kritická personální situace v nemocnici trvá, vedení města Cheb vyzvalo dobrovolníky, aby přišli nemocnici pomoct. Starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM) dnes připomněl možnost převážet pacienty i do německých nemocnic. Apeluje na krajský krizový štáb, aby řešil požadavky Chebu. Kapacita lůžek chebské nemocnice zůstává hraniční. Covid pozitivní pacienty z chebské nemocnice převáží vrtulník Armády ČR téměř denně. O pomoc požádal minulý týden hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). „K převozům na delší vzdálenosti, například do nemocnice v Písku, Českých Budějovic, ale i na Vysočinu, nyní využíváme vrtulník armády. Spolupráce funguje spolehlivě,“ řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Podle vedení chebské radnice je situace v nemocnici v Chebu neúnosná, chybí covidová lůžka i zdravotnický personál.

  • Populární šéfkuchař předběhl seniory ve frontě na očkování

    Třiašedesátiletý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se nechal v prvním lednovém týdnu očkovat proti nemoci covid-19 ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí nemocnice.

  • Provozovatel skiareálu Telnice: Máme dluhy, kompenzace nepomůžou

    Provozovatelé skiareálu Telnice na Ústecku v sobotu spustí vleky i přes vládní opatření proti koronaviru. Podle zástupce sportoviště Jindřicha Holingera je protiepidemický systém PES ve čtvrtém stupni, v němž je možné skiareál otevřít. V případě, že by se vleky v nejbližší době na Telnici nerozjely, sportoviště zkrachuje, protože má dluhy. Vládní kompenzace už nepomůžou, řekl Holinger. „Vláda neřekla, že nemůžeme otevřít,“ uvedl. „Stát nám neřekl, abychom nezasněžovali, připravujeme to tady od prosince a stojí nás to peníze. Dlužíme zaměstnancům, půjčujeme si od jednotlivců, a kdybychom teď neotevřeli, tak příští rok už neotevřeme vůbec,“ doplnil Holinger. Vládní kompenzace by podle něj byly řešením, pokud by přišly včas. „Jestli nám přijde vládní kompenzace od 27. prosince do 22. ledna, tak ji dostaneme někdy v červnu a už ji nebudeme mít ani komu dát, nebude co kompenzovat,“ dodal.

  • Ostravská laboratoř má povolení testovat na covid ze slin

    Laboratoře AGELLAB dostaly jako první společnost na Moravě povolení Státního zdravotního ústavu zpracovávat vyšetření na covid-19 také ze vzorku slin. „Metoda se bude od pondělí využívat v nemocnici v Ostravě-Vítkovicích,“ sdělila mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská. „Nepříjemný odběr vzorku z nosohltanu pro PCR vyšetření pro potvrzení onemocnění covid-19 nahradí v příštím týdnu mnohem příjemnější alternativa. K provádění PCR vyšetření ze vzorků slin se musela ostravská laboratoř dovybavit potřebnými přístroji a nyní již tak nic nebrání na odběrovém místě v ostravské vítkovické nemocnici zahájení dalšího typu testování,“ uvedla Miloševská. Podle vedoucí ostravské laboratoře klinické mikrobiologie Hany Bílkové Fránkové byla nová metoda otestována v rozsáhlé studii, která prokázala i vyšší citlivost než u klasického výtěru z nosohltanu.

  • Nemocnice: Šéf VZP Kabátek nebyl v objednávkovém systému na očkování

    Vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady se o přednostním očkování ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka dozvědělo z médií, v nemocničním objednávkovém systému nebyl. Dnes to řekl ředitel nemocnice Petr Arenberger. Nemocnice věc prověřuje. Kabátek za to, že se nechal očkovat, i když nepatří do prioritní skupiny, sklidil kritiku. Kabátek argumentoval tím, že nechtěl ohrozit zdravotníky, se kterými se setkává. „Pan ředitel Kabátek u nás v objednávkovém systému zanesen není. Zatím všechno prověřujeme,“ řekl Arenberger. Podle něj pracovníci nemocnice prověřují dokumentaci a snaží se zjistit více informací také od kolegů, kteří byli v té době ve službě. „Nám některé informace chybí a není dobré celou tu kauzu řešit přes média, dokud nebude nějaké jednoznačné stanovisko,“ doplnil ředitel. Dodal, že nemocnice je vázána lékařským tajemstvím a podle něj by informace o řediteli Kabátkovi měla zveřejnit až po správní radě VZP a se souhlasem osoby, které se informace týkají.

    O kauze šéfa VZP psaly Seznam Zprávy opakovaně

  • Síť Saunia jedná s obchodními centry o spolupráci na zřízení testovacích center

    Síť saunových světů Saunia jedná s obchodními centry, ve kterých své sauny provozuje, o jejich participaci na zřízení testovacích center. Bez zefektivnění testování by bylo otázkou, zda se vůbec provozy za podmínky předložení negativního testu na covid-19 vyplatí otevřít. Dnes to řekl provozní ředitel Saunie Jaroslav Zonyga. Vláda by podle dostupných informací mohla povolit provoz saun, bazénů nebo wellness center už ve čtvrtém stupni rizika v pětiškálovém protiepidemickém systému. Platil by ale limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních a lidé by se při vstupu museli prokázat negativním testem na koronavirus starým maximálně 48 hodin. Zakázány by byly saunové ceremoniály a parní sauny. Teplota ostatních saun by musela dosahovat alespoň 75 stupňů Celsia. Saunia podle Zonygy vítá jakoukoliv inovaci systému PES, která umožní obnovení provozu služeb a obchodu ve všech stupních rizika. „Již delší dobu upozorňujeme na to, že je nutné za jasně stanovených podmínek otevření umožnit. Nicméně systém byl aktuálně upraven tak, že kritéria pro přechod do čtvrtého stupně odpovídají spíše původnímu stupni třetímu, tzn. jsou ve výsledku výrazně zpřísněna,“ řekl.

  • Dušek: Dosažení 3 000 hospitalizací bude trvat ještě tři týdny

    Pokles počtu hospitalizací lidí s covidem-19 na 3 000 bude trvat ještě nejméně tři týdny. Nových případů postupně ubývá, ale stále dochází ke komunitnímu šíření nákazy. V posledních dnech stagnuje podíl pozitivních testů z těch, kde pacienta na vyšetření poslal lékař nebo hygiena. České televizi a ČTK to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Ve čtvrtek bylo v nemocnicích 6 100 hospitalizovaných s covidem-19, asi 1 100 lidí na jednotkách intenzivní péče. „Do nemocnic každý den nově přijde 400 až 500 pozitivně diagnostikovaných,“ řekl Dušek. Jejich počty ubývají zhruba o 150 denně, v pondělí bylo hospitalizovaných přes 7 000. Podle Duška se nákaza nicméně stále šíří ve všech věkových skupinách. V absolutních počtech ubylo nakažených mezi seniory. Zatímco 6. ledna jich bylo přes 3 000, v posledních třech dnech je to zhruba polovina. Jen řádově v desítkách se podle něj objevují nákazy v domovech pro seniory, kde se dříve nákaza také hodně šířila.

  • Motol se ohrazuje proti dezinformacím, lékaři jsou v pořádku

  • Naočkovaných proti covidu-19 je 37 procent zdravotníků

    Naočkovaných proti covidu-19 je v Česku nyní 37 procent zdravotníků. Tvoří 57 procent všech očkovaných, 18 procent jsou klienti a obyvatelé lůžkových zařízení sociálních služeb a 13 procent senioři. Ministr zdravotnictví Blatný dnes řekl, že proočkováno je 1,7 procenta populace, což je podle něj srovnatelné s Německem. Ministr odmítl informaci serveru iDnes.cz, že polovina zdravotníků se nechce nechat proti covidu-19 očkovat. „Z nemocnic máme od ředitelů potvrzený zájem kolem 70 a více procent,“ řekl Blatný. Objevují se podle něj informace o tom, že menší zájem je mezi pečovateli v domovech pro seniory. Ministr je k očkování vyzval, protože tak pomohou chránit nejen sebe, ale i seniory v těchto zařízeních.

  • Analytici: Povinné respirátory by stály rodinu až devět tisíc korun měsíčně

    Zavedení povinného nošení respirátorů třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech by při jejich současných cenách znamenalo pro české domácnosti měsíční několikatisícové výdaje. Shodli se na tom analytici. Někteří hovoří o výdaji až 9 000 korun měsíčně. Pětinu rodin by to podle nich mohlo uvrhnout do existenčních problémů. Vláda nyní čeká, jak si se zavedením povinných respirátorů poradí Německo a Rakousko. Kabinet chce, aby případné stejné opatření v Česku neznamenalo pro občany finanční zátěž, řekl po dnešním zasedání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pokud se stanou respirátory typu FFP2 povinné, bude mít čtyřčlenná rodina několik možností. „Jezdit do práce a do školy, tam mít respirátor nasazený celou dobu. Tedy nejspíše každý člen domácnosti dva respirátory denně. To je nejdražší řešení, asi 8 800 korun měsíčně. To samé, ale použít respirátor, který je možno dezinfikovat a prodloužit jeho životnost. Náklady měsíčně asi 3 000 Kč měsíčně,“ řekl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal.

  • Komora: Zvládnout navrhovaná opatření nebude pro fitness snadné

    Pro provozovatele fitness center nebude snadné organizačně zvládnout navrhovaná nová opatření protiepidemického systému PES, je to ale určitý způsob, jak se postupně vrátit k běžnému fungování. Provozovatelé se budou muset rozhodnout, zda se vydají cestou výrazného omezení kapacity, negativních testů na koronavirus u klientů, nebo zkusí kombinaci těchto možností. Dnes to řekla prezidentka České komory fitness Jana Havrdová. Fitness centra by podle Havrdové podle současných návrhů revize nařízení systému PES mohla fungovat už v nejpřísnějším pátém stupni. Na sportovišti by ale mohli být maximálně dva lidé, v případě čtvrtého stupně by bylo povoleno sportovat najednou nejvýše šesti lidem. Pokud by provozovatelé chtěli využít možnosti limitu jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních provozní plochy, klienti by se museli prokázat negativním testem na koronavirus starším maximálně 48 hodin. Omezení kapacity na dva nebo šest klientů by podle Havrdové mohlo být řešením spíše pro malé nebo hodně členité provozy. Velká fitness centra naopak uvažují, jak pro klienty zorganizovat zajištění negativních testů. „Možností jsou mobilní odběrové laboratoře, případně dohody s odběrovými místy, která se nacházejí v blízkosti sportovišť,“ řekla Havrdová.

  • Brněnské městské nemocnice už nemají lůžka pro lidi s covidem-19

    Kapacity Úrazové nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří v Brně pro pacienty s nemocí covid-19 jsou naplněné. Dnes to řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Obě nemocnice zřizuje město, je tam hospitalizováno 50 pacientů na standardních a 25 pacientů na intenzivních lůžkách. Podle Hladíka nelze další lůžka vyčlenit s ohledem na personál. V Úrazové nemocnici musí zajišťovat urgentní péči, v Nemocnici Milosrdných bratří léčebnu dlouhodobě nemocných a porodnici. Kapacity pro nakažené ale mají další nemocnice v kraji.

  • Dopady pandemie na kulturu potrvají roky, míní ředitel galerie

    Následky pandemie koronaviru a nouzového stavu se v kulturní sféře budou projevovat ještě v několika dalších letech, míní ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press. Na problémy podle něj narazí třeba nákladné projekty založené na zahraničních zápůjčkách, konference, krátkodobé akce bez možnosti prodloužení a všechny projekty spojené s mezinárodní spoluprací. „Řada projektů je závislá na dlouhodobé přípravě a financování. Vrátit se zpět ke standardu a ke stejným cílům z doby před pandemií už nejspíš nebude pro kulturní instituce možné. Nenávratně se proměnily priority, a co bylo před pandemií obecně považováno za úspěch, může být dnes rizikovým chováním,“ uvedl Press.

  • Ošetřovné se zřejmě nebude dočasně počítat do příjmu kvůli dávkám

    Ošetřovné se zřejmě nebude dočasně započítávat do příjmu při posuzování nároku na dávky, aby o ně lidé nepřišli. Jde zejména o přídavky na děti a o příspěvky na bydlení. Vládní novelu, která to předpokládá, dnes schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Piráti neprosadili pozměňovací návrhy, které podle nich měly finančně motivovat lidi k tomu, aby se v souvislosti s covidem-19 nevyhýbali karanténě nebo izolaci. Vládní novela se týká mimořádného ošetřovného, které lidé pobírají kvůli péči o své potomky v době uzavření škol. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se může stát, že rodič obdrží ošetřovné ve stejném měsíci jako mzdu. Novela má zabránit tomu, aby tento souběh nezasáhl mezi lednem a zářím záporně do dalších sociálních dávek. Nyní ji dostane k posouzení Senát.

Reklama

Hlavní zprávy