Hlavní obsah

Index pražské burzy si dnes ponechal předvíkendovou hodnotu

Rozhovor s hlavním ekonomem BHS Štěpánem Křečkem o restrukturalizaci Deutsche Bank a vývoji české ekonomiky.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX si dnes podržel 1 052,12 bodu, na které uzavřel před prodlouženým víkendem. Dařilo se hlavně akciím likérky Stock a Kofole. Naopak ke ztrátovým titulům patřila pojišťovna VIG nebo energetická společnost ČEZ. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Článek

Ze 12 hlavních emisí pražské burzy dnes posílilo šest, další dvě stagnovaly. Nejlépe si vedly akcie likérky Stock, které zdražily o 3,71 procenta na 64,30 koruny.

Vzhůru zamířily také cenné papíry nápojářské společnosti Kofola a dařilo se i všem třem bankovním titulům, které jsou na pražské burze obchodovány. Emise Kofoly zpevnila o 1,37 procenta na 296 korun za akcii. Z bank si nejlépe vedla rakouská Erste Bank s růstem o 0,92 procenta na závěrečných 859,20 Kč. Podle makléře Fio banky Josefa Dudka dnes Erste v Praze dorovnávala páteční zisk na primárním trhu ve Vídni.

Naopak do červených čísel dnes zamířily akcie rakouské pojišťovny VIG. Jejich cena klesla o 1,83 procenta na 589 koruny za kus.

Nedařilo se ani cenným papírům energetické společnosti ČEZ, které zlevnily o 0,95 procenta na 521 korun. Stalo se tak podle Dudka poté, co vláda souhlasila s návrhem, aby investory nových jaderných zdrojů v Česku byly dceřiné firmy společnosti ČEZ. Plán počítá s tím, že investice by měla být placena Skupinou ČEZ – a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Za určitých podmínek bude však ČEZ moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu.

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru ztratila od posledního závěru sedm haléřů a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 25,53 Kč/EUR. K dolaru oslabila česká měna o dvacetník na 22,77 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované