Hlavní obsah

Index PX dnes klesl, nedařilo se většině hlavních emisí

Rozhovor s analytikem Komerční banky Miroslavem Frayerem.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes ztratila část svých čtvrtečních zisků. Index PX klesl o 0,26 procenta na 1078,27 bodu. Nedařilo se především akciím likérky Stock a pojišťovny VIG. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Ze 12 hlavních titulů, které ovlivňují hodnotu indexu PX, jich dnes osm uzavřelo obchodování se ztrátou a jeden stagnoval. „Pokles to byl mírný, rozhodně se nejednalo o výrazné výprodeje, ale po rychlém téměř devítiprocentním růstu z předchozích týdnů je na místě jistá obezřetnost,“ uvedl makléř Fio banky David Brzek.

Nejvýraznější pokles, o 1,66 procenta na 59,40 koruny, dnes postihl akcie likérky Stock. Nedařilo se ani cenným papírům VIG, které zlevnily o 0,8 procenta na 623 Kč.

Se ztrátou zakončily dnešní seanci také všechny tři bankovní tituly. Akcie Komerční banky ztratily část čtvrtečních zisků a jejich kurz oslabil o 0,76 procenta. Akcie bankovní skupiny Erste zlevnily o 0,6 procenta a emise Monety oslabila o čtvrt procenta.

Naopak k ziskovým titulům se zařadil zejména ČEZ. Akcie energetické společnosti zpevnily o 0,58 procenta na závěrečných 522,50 koruny. „Firma bude v úterý zveřejňovat své výsledky,“ připomněl Brzek.

V plusu uzavřely obchodování také akcie telekomunikační firmy O2 Czech republic, které posílily o 0,46 procenta, a cenné papíry textilky PFNonwovens s růstem o 0,28 procenta.

Koruna dnes stagnovala vůči euru a oslabila k dolaru. Na americkou měnu ztratila od čtvrtečního večera čtyři haléře a dnes kolem 17:00 se obchodovala za 23,12 Kč/USD. K euru si zachovala kurz 25,49 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované