Hlavní obsah

Indiana Jones uměleckého světa našel ztracený Picassův obraz, pohřešoval se 20 let

Detektiv našel 20 let ztracený Picassův obraz.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nizozemský detektiv Arthur Brand, který v minulosti vypátral několik ztracených uměleckých předmětů, v úterý oznámil, že našel obraz Pablo Picassa ukradený před dvaceti lety. Obraz z roku 1938 koloval dlouhá léta v nizozemském podsvětí.

Článek

Obraz Buste de Femme (Dora Maar) patřil bohatému saúdskoarabskému šejkovi. V roce 1999 jej neznámí pachatelé ukradli z jeho jachty, která kotvila v jihofrancouzském letovisku Antibes. Brand po uměleckém díle pátral několik let, získal jej nakonec před dvěma týdny. Podle něj má obraz, který mezitím předal pojišťovně, hodnotu zhruba 25 milionů eur (643 milionů korun).

Francouzská fotografka a malířka Dora Maarová, kterou Picasso na obraze zachytil, byla sedm let jeho milenkou. Do malířovy smrti v roce 1973 viselo dílo v jeho domě.

„Všichni se domnívali, že byl zničen – to se stane s devadesáti procenty ukradených uměleckých předmětů, protože se nedají prodat,“ řekl Brand nizozemskému listu De Volkskrant. Nakonec se ale ukázalo, že obraz putoval z ruky do ruky nizozemským podsvětím.

Picassův obraz není prvním artefaktem, který se díky Bradovi po letech pohřešování opět našel. Nizozemec se podílel mimo jiné na vypátrání dvou bronzových skulptur koní od rakousko-německého sochaře Josefa Thoraka, které měly stát před budovou Hitlerova říšského kancléřství. Loni Brand vypátral byzantskou mozaiku se svatým Markem, která byla ukradena z kostela na Kypru.

Reklama

Doporučované