Hlavní obsah

Indiáni prohráli spor o ropovod. První nafta proteče skrz Standing Rock příští týden

Ropovod Dakota Access začne fungovat příští týden, protesty končí neúspěchem.

 

Reklama

Při protestech se spojili domorodí obyvatelé, ekologičtí aktivisté, váleční veteráni i celebrity. Stavbě ropovodu Dakota Access ale nezabránili.

Článek

Přes deset let trvaly protesty proti ropovodu Dakota Access. Americký obvodní soud pro District Columbia ale rozhodl, že se ropa rozteče potrubím poprvé příští týden.

Proti dostavbě ropovodu nejhlasitěji protestoval domorodý kmen Siouxů, který nesouhlasil, aby potrubí narušilo jeho posvátné území. Původní obyvatelé se také obávali možného znečištění zdrojů pitné vody.

„Kmen pravděpodobně utrpí nenapravitelnou újmu co se týče náboženských rituálů, pokud ropa začne proudit potrubím. Ropovod Dakota Access by ale také byl výrazně poškozen soudním příkazem, vzhledem k finančním a logistickým ztrátám, které by následovaly,” napsal v rozhodnutí soudce obvodního soud pro District Columbia James Boasberg.

Převážil veřejný zájem

Podle Boasberga by pozastavení prací na ropovodu šlo proti veřejnému zájmu. Nařízení soudu tak umožňuje hlavnímu staviteli společnosti Energy Transfer Partners dokončit téměř 1 900 kilometrů dlouhý ropovod za 3,8 miliardy dolarů (96 miliard korun). Dakota Access povede přes čtyři americké státy a spojí ropná pole Severní Dakoty s rafinériemi ve státě Illinois. Zbývá dokončit úsek, který křižuje siouxskou rezervaci Standing Rock.

Protesty proti stavbě ropovodu trvají více než deset let. Na intenzitě začaly nabírat v dubnu 2016, kdy se k demonstrujícím původním obyvatelům přidaly tisíce ekologických aktivistů, ale i některé celebrity a váleční veteráni. Hollywoodskou herečku Shailene Woodley dokonce zatkli policisté.

Trump přebil Obamu

Dostavbu ropovodu pozastavil v prosinci odcházející americký prezident Barack Obama. Jeho nástupce Donald Trump ale podle očekávání exekutivním příkazem z konce ledna rozhodl o jejím pokračování.

Tábor, který demonstranti postavili poblíž rezervace Standing Rock v Cannon Ballu v Severní Dakotě, museli vyklidit na konci února. Aktivisté se rozhodli část tábora rituálně spálit, aby tak symbolicky ukončili měsíce trvající protest.

Reklama

Související témata:

Doporučované