Hlavní obsah

Indiánským územím povede ropovod. Trump zrušil Obamovo opatření

Trump zrušil Obamovo opatření. Indiánským územím povede ropovod.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Ropovod má spojovat naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu. Protesty trvají už více než 10 let.

Článek

Americký prezident Donald Trump rozhodl o pokračování výstavby sporného ropovodu Keystone XL exekutivním příkazem. Jeho rozhodnutí přinese podle odborníků prospěch ropným společnostem, jež si stěžují na nedostatečnou kapacitu ropovodů, která je nutná pro přepravu suroviny z kanadské provincie Alberta a z amerického státu Severní Dakota na ropné trhy.

Podzemní ropovod o délce 1 886 km má vést přes čtyři americké státy. Od naleziště u skalní formace Bakken poblíž městečka Stanley v Severní Dakotě, přes Jižní Dakotu, Iowu až po ropné zásobiště u vesnice Patoka ve státě Illinois.

Právě v Severní Dakotě vede nepostoupeným územím Siouxů a zasahuje i do indiánské rezervace Standing Rock. Siouxové mají obavy nejen z narušení jejich území, ale i z poškození zdrojů pitné vody.

Protesty proti stavbě začaly už před více než deseti lety. Na intenzitě začaly nabírat v dubnu 2016. Zapojily se do nich tisíce lidí, a nejen těch, co žijí v rezervaci. Na stranu původních amerických obyvatel se přidali ekologičtí aktivisté, některé celebrity a naposledy pak i váleční veteráni. Ti v prosinci vytvořili bariéru mezi protestujícími a policisty. Hradbu tvořilo více než 2 000 mužů, na jejich podporu dokonce vznikl speciální bankovní účet. K dnešnímu dni dárci přispěli 1 155 780 dolary, tedy více než 29 miliony korun.

Protesty přinesly řadu vypjatých okamžiků. Hořelo zde stavební vybavení, proti aktivistům zasahovali psi i gumové projektily. Zatčeno bylo více než 500 osob.

Projektu, jehož stavba začala už v roce 2014, chybí posouzení dopadu na životní prostředí. To ovšem zákon vyžaduje, a proto dal stavbě bývalý americký prezident Barack Obama stopku. Zároveň chtěl, aby byly zváženy i jiné trasy ropovodu, které by nekřižovaly řeku Missouri. Vypracování zhodnocení dopadu na životní prostředí však může trvat i několik měsíců a v současné době je nepravděpodobné, že ho projekt získá.

„Kmen Siouxů ze Standing Rock a celá indiánská komunita budou Obamově administrativě za toto historické rozhodnutí jednou provždy nesmírně vděčni," prohlásil v prosinci náčelník kmene Dave Archambault. Jenže to netušil, že nový americký prezident Donald Trump už pár dní po své inauguraci exekutivním příkazem rozhodne o pokračování výstavby.

Reklama

Související témata:

Doporučované