Hlavní obsah

Indická vakcína přináší data o účinnosti. Chránit má i proti deltě

Foto: Profimedia.cz

Vakcína Covaxin vyráběná firmou Bharat Biotech.

Reklama

Společnost Bharat Biotech oznámila, že dokončila závěrečnou analýzu klinických studií. Její vakcína Covaxin by měla mít více než 90% účinnost proti vážnému průběhu nemoci.

Článek

Vakcín, které mají být účinným nástrojem v boji proti covidu-19, je už celá řada a očkování je v mnoha zemích v plném proudu. Farmaceutická firma Bharat Biotech, která sídlí v Indii, nyní přišla se svým preparátem a zveřejnila data ze třetí fáze klinických studií látky Covaxin.

Do výzkumu se zapojilo více než 24 000 osob ve věku od 18 do 98 let, které rozdělili do dvou skupin – první skupina obdržela dvoudávkovou vakcínu, zatímco druhé bylo podáno placebo. Údaje výsledné analýzy firma zároveň zveřejnila na webu medRxiv, kde lze publikovat studie ještě před tím, než je někdo zrecenzuje.

Podle získaných dat indická látka vykázala 93,4% účinnost v ochraně proti vážnému průběhu covidu-19 a 77,8% účinnost proti symptomatickému onemocnění. V případě toho asymptomatického firma hlásí účinnost 63,6 procenta, látka se navíc údajně ukázala jako spolehlivá i proti nakažlivější variantě delta, a to s 65,2 procenta.

Právě v Indii byla varianta delta, dříve známá jako indická, objevena vůbec poprvé, následně se však rozšířila do celého světa a někdy se stala i převládající variantou na daném území. Kromě samotné Indie je takovým úkazem například i Velká Británie, kde v první polovině měsíce června delta tvořila více než 90 procent nových případů nákazy.

„Covaxin bude přínosem nejen pro indické občany, ale také nesmírně přispěje k ochraně globální komunity před smrtícím covidem-19,“ cituje americký web CNN Balrama Bhargavu, generálního ředitele Indické rady lékařského výzkumu, která se na vývoji vakcíny podílela.

Látka v Indii získala povolení k omezenému nouzovému užití již v lednu tohoto roku, tedy ještě před tím, než byly v dubnu zveřejněny alespoň předběžné výsledky klinických studií. Povolení nyní již získala v 16 dalších zemích včetně Brazílie, Filipín, Íránu a Mexika. Společnost odhaduje, že dokáže vyrobit 23 milionů dávek měsíčně.

Firma Bharat Biotech by také momentálně měla vést rozhovory se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) s cílem získat povolení k nouzovému užití i od ní. Agentura Reuters navíc informuje o tom, že podobné snahy výrobci látky připravují i směrem Spojených států, v rámci jejichž trhu chtějí zažádat rovnou o plné povolení.

Společnost ohledně vakcíny v minulosti čelila i určité kontroverzi. Začátkem tohoto roku totiž několik účastníků výzkumu sdělilo novinářům CNN, že si neuvědomovali, že jsou součástí klinického hodnocení, ale mysleli si, že jsou skutečně očkováni. Šlo o participanty z indických slumů, firma ovšem jakékoliv pochybení popřela.

Indie podle webu Worldometers od začátku pandemie eviduje více než 30 milionů nakažených a přes 29 milionů těch, kteří se z nákazy covid-19 dokázali vyléčit. Téměř 402 tisíc lidí však v zemi v souvislosti s nemocí zemřelo.

Statistiky z posledních dnů naznačují klesající trend v případě nově detekovaných případů, co se ovšem týče vakcinace, země značně zaostává a hlásí necelých pět procent plně očkovaných.

Reklama

Související témata:
Bharat Biotech

Doporučované