Hlavní obsah

Indická vláda zrušila Kašmíru zvláštní status, v regionu se čekají nepokoje

Rozhovor s indologem Zdeňkem Štiplem o situaci v Kašmíru.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Indická vláda v pondělí oznámila, že se rozhodla zrušit zvláštní autonomní status severoindického státu Džammú a Kašmír. Opatření, které podle agentury Reuters představuje největší změnu pro Kašmír za téměř 70 let, pravděpodobně vyvolá v tomto převážně muslimy obývaném, neklidném regionu nepokoje.

Článek

Indický ministr vnitra Amit Šáh dnes v parlamentu prohlásil, že zrušena bude platnost článku 370 indické ústavy, na jehož základě má stát Džammú a Kašmír vlastní základní zákon, svou vlajku a také nezávislost ve všech sférách s výjimkou zahraniční politiky, obrany a komunikací.

Ministr Šáh uvedl, že o vládním opatření budou poslanci indického parlamentu diskutovat, hlasovat o něm ale podle zpravodajského serveru BBC nebudou. Po podpisu prezidentem vejde zákon v platnost, prohlásil podle BBC Šáh.

Zvláštní autonomní status, který dosud platil pro Kašmír, rovněž zakazoval Indům z jiných částí země kupovat v Kašmíru půdu, trvale se tam usadit či zastávat místa v místní správě. Tato opatření měla zabránit tomu, aby stát Džammú a Kašmír zaplavili lidé ze zbytku Indie.

„Kašmířané si díky zákonu mohli o mnohém důležitém rozhodovat sami, zatímco v jiných svazových státech Indie tomu tak vždy není,“ řekl pro Seznam indolog Zdeněk Štipl, působící na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Indická vláda vedená hinduistickými nacionalisty zrušení zvláštního statusu vytrvale prosazovala, přičemž argumentovala tím, že takové zákony brání začlenění kašmírského území do Indie. „Už v předcházejícím volebním období se Indická strana lidová pokusila důležitý článek ústavy zrušit. Soudy ale rozhodnutí revokovaly,“ řekl Štipl.

Co pondělní rozhodnutí bude pro Kašmír znamenat, lze podle Štipla jen těžko soudit. „V krátkodobém horizontu to ale bezpochyby povede ke zvýšení napětí v oblasti Kašmíru i k zvýšení napětí mezi Indií a Pákistánem.“

Na nárůst napětí v regionu a možné propuknutí násilností upozorňují i kritici zrušení zvláštního statusu.

Indický ministr vnitra Amit Šáh dále oznámil, že vláda v Dillí se rozhodla rozdělit dosavadní stát Džammú a Kašmír na dvě svazová teritoria – Džammú a Kašmír, které bude mít svůj zákonodárný sbor, a Ladákh, které bude spravováno přímo centrální vládou v Dillí bez vlastního parlamentu. Ladákh, obývaný hlavně buddhisty, tvořil do nynějška východní část státu Džammú a Kašmír.

Před oznámením indické vlády o zrušení autonomního statusu byly v Kašmíru rozmístěny tisíce indických vojáků a turisté byli vyzváni, aby oblast opustili. Přerušeny byly také telefonní a internetové služby a někteří místní političtí vůdci byli uvrženi do domácího vězení.

Zrušení zvláštního statusu Kašmíru slíbila vládnoucí Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího v kampani před letošními parlamentními volbami, které s přehledem vyhrála. V indickém parlamentu oznámení o změně statusu Kašmíru vyvolalo ostré protesty opozice.

Podle Štipla je rozhodnutí zrušit Kašmíru zvláštní status také populistickým krokem a součástí nacionalistické agendy Indické lidové strany, jejíž voličské jádro tvoří především hinduisté.

Místo konfliktu jaderných mocností

Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci tam od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládu. Konflikt už si vyžádal téměř 70 tisíc obětí.

Region Kašmíru je rozdělen mezi Indii a Pákistán, které od vyhlášení nezávislosti v roce 1947 o něj svedly dvě ze svých tří válek. Pákistánské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že ukončení zvláštního autonomního statusu Kašmíru porušuje rezoluce OSN.

„Proti rozhodnutí budeme bojovat všemi možnými prostředky,“ uvedly pákistánské úřady podle televize Al-Džazíra.

Foto: Mapy.cz

Džammú a Kašmír.

Pozornosti se napětí mezi Indií a Pákistánem dostává i kvůli tomu, že obě země mají ve svém vojenském arzenálu jaderné zbraně.

Podle kritiků se indická vláda pondělním rozhodnutím snaží mimo jiné o to, aby v Kašmíru rozbila muslimskou většinu tím, že povolí hinduistům z Indie kupovat ve státě půdu a trvale se v Kašmíru usadit. To dosud, jak už bylo zmíněno, nemohli.

Historie článku 370 sahá až do první poloviny 20. století, kdy Indický subkontinent opouštělo Spojené království a svou tehdejší kolonii rozdělilo na dva hlavní správní celky – muslimský Pákistán a hinduistickou Indii.

Kašmír se i přes existenci muslimské většiny připojil k Indii, o což se zasadil jeho tehdejší vládce. Na oplátku Indové pomáhali Kašmíru s obranou při nájezdech kmenů z pákistánské strany.

Reklama

Doporučované