Hlavní obsah

Indické ženy boří menstruační tabu, jak se slavil Nový rok v Severní Koreji a jak v Americe a legendární „push-upka” slaví čtvrtstoletí

Den očima Lucie Hrdličkové.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Středa 2. ledna očima moderátorky Lucie Hrdličkové.

Článek

První letošní den si každý národ užil po svém. Zatímco vrcholem Nového roku v Česku byl desetiminutový ohňostroj, v Holandsku nebo v Americe se lidé vrhali do ledové vody. Na místní poměry můžeme říct, že divoce se řádilo i v Severní Koreji. Občané totiž dostali volno. To mohli (ale určitě nemuseli) využít k tomu, že šli položit květiny k památníku bývalých severokorejských vůdců a poslechli si novoroční proslov Kim Čong-una.

Pět milionů žen na jihu Indie vytvořilo lidský řetěz dlouhý přes 600 kilometrů. Tím se postavily za rozhodnutí soudu, který zrušil zákaz vstupu žen od deseti do padesáti let do jednoho z hinduistických chrámů – v tom věku totiž mohou menstruovat. Rozhodnutí ale lidé nerespektovali a na ženy, které se pokusily do chrámu vstoupit, házeli kameny. Až do dnešního dne, kdy se do chrámu dostaly za doprovodu policie dvě ženy. Západní země naštěstí takovými tabu netrpí. Jen se o tom skoro nikde nemluví, tedy kromě reklam na vložky, kde se ale místo krve stále používá modrá tekutina.

Zásadní milníky feminismu ale slaví i západní svět – legendární push-up podprsenka slaví 25 let. Její prodeje ale postupně klesají. Vycpaná prsa pod bradou střídají podprsenky bez vycpávek, které kladou důraz na přirozenost a pohodlí. Možná se rok 2019 stane rokem, kdy se ženám kostice podprsenky nezařezávají do žeber a kdy se muži necítí podvedeni, když ji sundají.

Reklama

Doporučované