Hlavní obsah

Indický mogul láká dalšího investora. Po Facebooku chce peníze i Googlu

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Mukeš Ambani.

Reklama

Druhá nejlidnatější země světa zažívá vzestup digitálních služeb. Své o tom ví miliardář Ambani, který má podporu Facebooku a možná se přidá i Google.

Článek

Indický miliardář Mukeš Ambani umí pro svůj byznys sehnat spoustu peněz. Stanovil si totiž cíl velký jako celý subkontinent - chce vytvořit technologickou protiváhu čínským internetovým obrům a postavit se i gigantům sítě sítí z amerického Silicon Valley.

Paradoxně mu finance dodávají firmy z USA, které si kupují od Ambaniho podíl v jeho firmách. O finanční injekci do telekomunikační firmy Jio Platforms se v květnu postaral Facebook a nyní se rojí spekulace, že na rozvoj svého budoucího konkurenta přispěje i Google.

„Ambani určitě chce, aby byla Jio Platforms více než jen telekomunikační společností. Chtějí být příští společností Google nebo Tencent z Indie,“ řekl v květnu pro CNN Business Wylie Fernyhough, analytik společnosti PitchBook. Podle Taruna Pathaka, který pracuje v konzultační společnosti Counterpoint Research, je „konečným cílem“ stát se vším pro všechny Indy a vybudovat nepostradatelnou platformu pro stovky milionů internetových zákazníků v zemi, uvedl pro CNN Business.

Facebook si za 5,7 miliardy dolarů koupil desetinový podíl Jio Platforms. Podle agentury Bloomberg by se během několika týdnů mělo vyjasnit i indické angažmá společnosti Google. Ta by podle zdrojů agentury měla v Indii utratit během pěti až sedmi let zhruba deset miliard dolarů, z toho čtyři by měly mířit právě k Ambanimu.

Google chce urychlit zavádění digitálních technologií a výkonný ředitel jeho mateřské společnosti Alphabet Sundar Pichai pro Bloomberg uvedl, že vypuknutí koronaviru objasnilo význam technologií pro podnikání.

Vyspělá infrastruktura

Podle zdrojů agentury Bloomberg vede americká společnost debatu ohledně podílu v perspektivním byznysu indického vládce digitálních služeb. Podrobnosti se podle zdrojů ještě mohou změnit, stejně jako případné zpoždění nebo zrušení celého obchodu. Pro zpravodajskou agenturu se zástupci obou společností zatím nevyjádřili.

Pokud se zvěsti vyplní a Google se přidá po bok Facebooku a dalších společností, bude mít indický miliardář pro další expanzi své společnosti peněz dost. Během pár měsíců se mu totiž podařilo obstarat více než 15 miliard dolarů, což největší indické společnosti odlehčilo od zadlužení.

Jako poslední se přidala americká společnost Qualcomm, která se zaměřuje na bezdrátová telekomunikační zařízení a další služby. A jak to tak vypadá, američtí obři se konkurence nebojí, ba naopak. Toto partnerství pomůže Jio Platforms „zavádět vyspělou infrastrukturu a služby 5G pro indické zákazníky“, uvedla Reliance Industries ve svém prohlášení.

Mezi další významné investory patří například Silver Lake Partners, která se zaměřuje na velké investice do technologií, nebo státní holdingová společnost Mubadala Investment se sídlem v Abú Dhabí.

Reklama

Doporučované