Hlavní obsah

Indický scénář se opakuje. Další země se hroutí pod náporem covidu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Krematoria nestíhají spalovat těla zesnulých. V nemocnicích třicetimilionové himálajské země chybějí lůžka, kyslík i léky. Pandemie koronaviru i nadále sužuje Nepál.

Článek

Dilli Raj Joshi jel v polovině dubna se svou rodinou na svatbu. Měla to být zábavná a láskyplná událost, jenže později ho začaly trápit bolesti hlavy a potíže s dýcháním. Následně se ukázalo, že má koronavirus, nákaza u něj způsobila také zápal plic. Poté, co se jeho stav zhoršoval, měl být na doporučení lékaře převezen na jednotku intenzivní péče. Žádné volné lůžko tam ale pro Joshiho neměli. Potřebnou lékařskou péči nakonec nedostal a v pátek zemřel, píše britský list The Guardian.

„Kdybychom našli alespoň jednu postel na jednotce intenzivní péče nebo ventilátor, přežil by,“ říká bratr zesnulého Lekh Raj Joshi. „Snažili jsme se ze všech sil, ptali jsme se v bližších okresech, volali jsme politikům, které známe, zachránit jsme ho ale nemohli.“

Příběh výše zmíněného muže nepochází z Indie, kde se v posledních týdnech odehrávají podobné scénáře, ale ze severozápadní části Nepálu. Tam podle místních úřadů na konci dubna prudce stouply denní přírůstky nakažených. V pondělí v této himálajské zemi přibylo 8 777 případů, 47 procent provedených testů dle nepálských úřadů vychází pozitivně. Podle britského listu The Guardian se lidé obávají, že za stoupající počet nemocných může nákaza, která se šíří ze sousední Indie. Na riziko šíření nové vlny již dříve upozorňovala Světová zdravotnická organizace (WHO).

Jak píší britská média, v hlavním městě Káthmándú na oddělení intenzivní péče určené pro pacienty nakažené koronavirem nejsou žádná volná lůžka. Ve třicetimilionovém Nepálu je asi jen 1 600 lůžek na jednotkách intenzivní péče a 600 ventilátorů. Alternativu představuje péče v soukromých zařízeních, tu si ale mohou dovolit jen movitější Nepálci. Kromě nedostatku lůžek čelí také problému s nedostatkem kyslíku, ten v nemocnicích některých měst vůbec není. Ztížený přístup mají k lékům a zdravotnickým potřebám.

Jeden z místních lékařů Ram Kumar Shrestha uvádí, že jeho nemocnice, kde nyní leží 35 pacientů s koronavirem, přestala přijímat další pacienty. Téměř všechny soukromé nemocnice v Káthmándú zažívají stejnou situaci. „Kyslík jsme na skladě měli jen jednu hodinu, snažili jsme se najít více, nové pacienty jsme ale brát přestali,“ řekl Shrestha s tím, že za poslední tři dny spal 15 minut. Himálajská země má na obyvatele ještě menší počet lékařů než sousední Indie. Na tisíc obyvatel v průměru připadá 0,7 lékaře, v Indii je to 0,9. V odlehlých zemědělských oblastech pak podle materiálů Světové zdravotnické organizace se tento poměr může dostat až na 1 doktora na 100 tisíc obyvatel.

Podle náměstkyně primátora metropolitního města Dhangadhi je situace je kritická také v západní části země, kde také chybí kyslík a ventilátory. Sushila Mishra Bhattová dodává, že pacienti jsou nuceni ležet na lůžkách v nemocničních chodbách.

Předseda asociace nepálských výrobců kyslíkových lahví Gaurab Sharda uvedl, že poptávka po kyslíku vzrostla pětkrát. „Nemocnice, které požadovaly 20 lahví denně, nyní požadují 110 lahví,“ citují jej britská média. Sharda se domnívá, že ani výroba na plný výkon nezajistí počet lahví, které nemocnice potřebují.

Výrobci kyslíku již před měsícem varovali vládu před problémy, žádné přípravy na katastrofu ale neproběhly. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Samira Adhikariho, podle něhož se situace vymkla kontrole, zemi chybí 20 až 25 tisíc kyslíkových lahví.

„Jsme v beznadějné situaci. Pokud někdo požádá o nemocniční lůžko, kyslík nebo ventilátor, nemám odpověď,“ řekl listu The Guardian nejmenovaný zdroj z ministerstva zdravotnictví. Nepálský premiér Sharma Oli ale tvrdí, že epidemická situace v Nepálu je „pod kontrolou“. Ten kvůli zlehčování pandemie čelí dlouhodobé kritice a dnes přišel o důvěru parlamentu. „Zmeškal příležitost požádat o podporu mezinárodní společenství a nyní je situace v Nepálu taková, že by celý systém mohl kdykoli selhat,“ říká bývalý ministr zdravotnictví v Nepálu Gagan Thapa.

Na hranici svých možností jsou také nepálská krematoria. Podle armády, která těmto zařízením pomáhá, se počet kremací za poslední týden extrémně zvýšil. „V sobotu v Nepálu proběhla kremace 127 těl, 74 z nich v Káthmándú,“ řekl o víkendu mluvčí armády Brig Gen Shantosh Ballave Poudyal.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse země, která má necelých 30 milionů obyvatel, hlásí 394 667 potvrzených případů, 3 720 lidí nemoci podlehlo.

Reklama

Doporučované