Hlavní obsah

Lékaři v Indii pořádají hon na zásoby kyslíku, krize potápí premiéra

Foto: Profimedia.cz

Personál nemocnice v Dillí připravuje další lůžka.

Reklama

Indie oznámila více než 300 tisíc nových nákaz koronavirem již dvanáctý den v řadě. Akutní nedostatek kyslíku v nemocnicích se na celostátní úrovni stále nedaří vyřešit. A strana premiéra Módího prohrála důležité regionální volby.

Článek

Za posledních 24 hodin počet infikovaných vzrostl o 368 147. Úmrtí přibylo 3 417, uvedlo podle agentury Reuters indické ministerstvo zdravotnictví. V neděli byl počet nakažených vyšší –⁠ 392 488 infekcí a 3 689 úmrtí.

V přepočtu na počet obyvatel oficiální indické přírůstky nejsou o mnoho horší než v některých evropských zemích včetně Česka, podle expertů ale vládní statistiky zachycují jen zlomek skutečného počtu nakažených a mrtvých.

Enormní tlak je již několik týdnů na tamní zdravotnictví, které o vysoký počet nakažených pacientů ve vážném stavu nestíhá pečovat. Nemocnice bojují s nedostatečnou kapacitou lůžek i léků a zoufalí Indové volají o pomoc přes sociální sítě. Zrychleně pracují i tamní krematoria a márnice, jež kvůli vysokému počtu úmrtí nestíhají pohřbívat.

Klíčovým problémem je stále nedostatek kyslíkových zásob. S tím se například indické Dillí potýká téměř dva týdny. Lidé se před tamními nemocnicemi shromažďují v naději, že pokud nedostanou pro svého příbuzného lůžko, zajistí mu aspoň zásobu kyslíku na doma na pár hodin dopředu.

Hon na zásoby kyslíku podnikají i zaměstnanci nemocnic a klinik. „Je to každodenní boj. Polovina mého personálu doplňuje kyslíkové bomby. Přejíždí z jednoho místa na druhé,“ uvádí lékař Gautam Singh z jedné z nemocnic v Dillí a zdůrazňuje, že se tak děje na úkor péče o pacienty.

Kritika se snáší na tamní federální vládu. Především za to, že nedokázala v kritický moment potřeby nemocnicím se zásobováním kyslíku pomoci. „Několik dnů jsme neměli tušení, kdo je ten správný člověk, kterého máme kontaktovat, a kdo je způsobilý věc řešit,“ dodává zástupkyně další kliniky v Dillí pro BBC.

Expert na tamní zdravotnictví Chandrakant Lahariya uvedl, že vláda před možnou „potenciální krizí“ varovala již dříve, nicméně žádné kroky nepodnikla. Dodává, že problém byl především v nedostatečném plánování distribuce a převozním systému. I proto jsou téměř po dvou týdnech zásoby kyslíku v metropoli stále nedostatečné.

Zlehčování pandemie a nepřijetí opatření by se ale mohly vládní straně v čele s premiérem Naréndrou Módím přestat vyplácet. Jeho Indické lidové straně (BJP) se nepodařilo zvítězit v místních volbách v Západním Bengálsku, které je jedním z nejlidnatějších států v zemi. Podle předběžných výsledků hlasování nakonec s přehledem vyhrála vlivná politička a Módího velká kritička Mamata Banerdžíová se svou centristickou stranou Kongres Trinamúl. Stalo se tak i přesto, že Módího BJP v průběhu druhé vlny pořádala intenzivní předvolební kampaň za účasti davů.

Banerdžíová by si mohla připsat více než 200 z 294 křesel místního zákonodárného sboru. „Je to vítězství lidu státu Bangla, je to vítězství demokracie,“ řekla Banerdžíová svým stoupencům. Módího strana nicméně zůstává v opozici s téměř 80 křesly. Kromě státu Ásám Módího nacionalistická hinduistická strana v dalších státech neuspěla.

Podle tamních expertů je jedinou nadějí v ukončení epidemie v zemi rychlé proočkování populace. Ode dneška se v Indii mohou nechat naočkovat všichni zájemci starší 18 let. Německá Deutsche Welle informuje, že očkovací centra jsou sice připravená, ale kromě nedostatečného počtu vakcín chybí i injekční stříkačky.

Celkový počet nákaz koronavirem v Indii se blíží hranici 20 milionů. Od začátku pandemie druhá nejlidnatější země světa registruje 19,93 milionu infekcí, což je nejvíce na světě po Spojených státech. Úmrtí pacientů s covidem-19 má Indie 218 959.

Reklama

Související témata:

Doporučované