Hlavní obsah

Indičtí vědci zpochybnili Einsteinovy teorie, australské pobřeží zaplavily medúzy a krysy milují lechtání na bříšku

Den očima Veroniky Neprašové.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

 

Reklama

To nejzajímavější, co přinesl pátek 30. listopadu, vybrala redaktorka Veronika Neprašová.

Článek

Krysy milují lechtání na bříšku a dokonce se při tom hihňají. O unikátním výzkumu informoval portál Scientific American. Vědec během něj reálnými pokusy zjistil, že vybraná krysa miluje kromě šimrání na bříšku i to na zádíčkách. Speciální mikrofony pak rozpoznaly vysokofrekvenční hihňání, které u toho krysa vydává a při tom radostně poskakuje. Ovšem pozor – ne vždy! I laboratorní krysa musí mít na takové hrátky náladu.

Doslova žhavé pobřeží mají v těchto dnech v australském státě Queensland. Na vlastní kůži si to vyzkoušelo na tři a půl tisíce lidí, které v moři na severovýchodě země požahaly měchýřovky portugalské. Jelikož je modus operandi medúze podobného živočicha díky až třicetimetrovým chapadlům opravdu velký, queenslandské úřady pláže raději uzavřely.

Také patříte mezi lidi, kterým se v pondělí nic nedaří? Své o tom ví hráč amerického fotbalu Cody Parkey, který takto fatálně propásl v poslední minutě zápasu vítěznou šanci pro své Chicago Bears. Zatímco zámořští experti si dosud marně lámou hlavu, co za selháním kickera týmu stálo, my víme své – v Americe sice tou dobou ještě panoval nedělní večer, ale v Evropě už více než hodinu vládlo pondělí! Náhoda?

Reklama

Doporučované