Hlavní obsah

Indičtí záchranáři se pokusili dostat k uvězněným horníkům v zatopeném dole. Šance na záchranu je mizivá

Záchranáři se v pátek znovu pokusili dostat do zatopeného dolu.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Indičtí záchranáři se v pátek opětovně pokusili dostat ke skupině horníků, která 13. prosince uvázla v uhelném dole na severovýchodě Indie. Šance na jejich záchranu jsou však mizivé – místem se totiž přehnaly povodně a důl zčásti zatopily. Horníci v dole pracovali ilegálně.

Článek

Patnáct pohřesovaných horníků se do dolu ve státě Méghálaj na severovýchodě Indie vydalo pracovat 13. prosince. Povodně však zapříčinily propad a následné zatopení šachty, kterou se horníci do dolu dostali. Zhruba stovka záchranářů se k nim od té doby snaží dostat, záchrannou akci však zdržuje nedostatek potřebného vybavení.

Důl v Méghálaji byl před čtyřmi lety uzavřen, jelikož z něj horníci uhlí dostávali nebezpečnými horizontálními šachtami. Bezpečné nebyly ani vchody pro horníky – do ilegálních dolů se vstupuje provizorními a úzkými cestami.

Ilegální činnost v uhelných dolech je v Indii běžným jevem – migranti z chudších částí země si tak přivydělávají mimo jiné proto, aby byli schopni zaplatit lidem, kteří horníkům zajišťují, aby hlídači dolů této ilegální činnosti nebránili.

V roce 2016 v Indii podle agentury AP takto zemřelo šest ilegálně pracujících horníků, tehdy se propadla šachta u města Bardhaman na severovýchodě země.

Reklama

Doporučované