Hlavní obsah

Indie má nového prezidenta. Pochází z vrstvy nedotknutelných

Prezidentem Indie je Rám Náth Kóvind.Video: AP

 

Reklama

Rám Náth Kóvind byl favoritem voleb. V minulosti působil jako guvernér východoindického státu Bihár.

Článek

Novým indickým prezidentem byl zvolen Rám Náth Kóvind podporovaný indickou vládní koalicí. V hlasování obou komor parlamentu a regionálních zákonodárných sborů získal bezmála 66 procent hlasů. Kóvind byl považován za favorita voleb. K jeho formálnímu zvolení došlo 20. července, nyní se ujal úřadu.

Kóvind je dalit, tedy člen komunity nedotknutelných, nejnižší vrstvy obyvatelstva. Ze stejných poměrů pocházela i jeho protikandidátka Míra Kumárová.

Indický prezident má v zemi hlavně ceremoniální funkci, klíčovou roli nicméně hraje při politických krizích. Například v situaci, kdy výsledky parlamentních voleb nejsou jednoznačné, rozhoduje o tom, která ze stran by měla vytvořit vládu. Kóvind, jehož ve volbách podporovala vládní hinduistická Indická lidová strana, v zemi posílí postavení vládní koalice. Dále také slíbil svou podporu dělníkům a farmářům.

Kóvind byl v minulosti členem Národního svazu dobrovolníků. Jde o extremistické hinduistické hnutí, které bylo v minulosti třikrát zakázané. Jeho členem byl i nynější premiér Indie Naréndra Módí.

Reklama

Související témata:

Doporučované