Hlavní obsah

Indie poslala do vesmíru rekordních 104 satelitů najednou

Nový rekord: 104 satelitů najednou vynesla na oběžnou dráhu indická raketa.

 

Reklama

Raketa ve středu odstartovala ze základny Šríharikóta v Bengálském zálivu.

Článek

Indická raketa vynesla na oběžnou dráhu 104 satelitů naráz. Překonala tak rekord z roku 2014, kdy Rusové vypustili do vesmíru 37 družic. Informovala o tom agentura ISRO a DPA.

Raketa vzlétla ve středu ze základny Šríharikóta na stejnojmenném ostrově v Bengálském zálivu. Největší satelit má hmotnost 714 kilogramů. Raketa nesla také 103 takzvaných nanosatelitů, vážících méně než deset kilogramů.

Indický premiér Naréndra Módí označil úspěšnou misi rakety za „další hrdý moment" vědecké obce i celého indického národa.

Tři vynesené družice patří Indii, 96 Spojeným státům a další Izraeli, Kazachstánu, Spojeným arabským emirátům, Švýcarsku a Nizozemsku. Tyto menší satelity váží dohromady 664 kilogramů.

Vynesení více satelitů v jediné misi snižuje náklady. To je výhodné pro Indii, která se jako efektivní, ale přitom levný dopravce snaží získat větší podíl na lukrativním trhu vynášení komerčních satelitů na oběžnou dráhu.

Indie se zařadila mezi kosmické velmoci už v roce 1981, kdy jako sedmý stát na světě vypustila vlastní nosnou raketu s družicí na palubě. V posledních letech zaznamenal indický vesmírný program řadu úspěchů.

Reklama

Související témata:

Doporučované