Hlavní obsah
Online

Počty nových případů nákazy v USA lámou rekordy. Přibylo 45 tisíc za den

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Po celém světě se koronavirem nakazilo více než 9,8 milionu lidí. Třemi nejhůře zasaženými státy jsou USA, Brazílie a Rusko. Česká republika od začátku pandemie eviduje celkem 11 038 pozitivních testů na koronavirus.

Článek

Co byste měli vědět?

- V České republice za posledních 24 hodin přibylo 168 nakažených s covid-19, je to více, než kolik přibylo ve čtvrtek. V Praze za poslední týden opět přibyla přibližně stovka nemocných.

- Latinská Amerika je nyní celosvětovým epicentrem pandemie a některé země regionu jako Kostarika nebo Honduras dokonce obnovují restrikce nebo odkládají jejich uvolňování. Nejhůře zasaženým státem regionu je Brazílie.

- Ve Spojených státech za pátek přibylo přes 45 000 nových případů nemoci covid-19, což je podle agentury Reuters dosavadní rekord během nynější pandemie. Doposud největší nárůsty od počátku infekce zaznamenaly také americké státy Florida a Arizona, které nyní brzdí plány na obnovu hospodářského a společenského života.

  • EU věnovala na boj s pandemií nemoci covid-19 dalších 4,9 miliardy eur

    Evropská unie na úvod sobotní dárcovské konference věnovala na boj s pandemií nemoci covid-19 dalších 4,9 miliardy eur (131 miliard korun). Na Twitteru to oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která sdělila, že peníze mají být určeny pro obzvláště zranitelné země. Konference, kterou EU spolupořádá s organizací Global Citizen, se konala na internetu.

  • Pandemie Němce neodradila, zaplnili pláže Baltu a Severního moře

    V šesti z 16 německých spolkových zemí začaly tento týden letní prázdniny. Zatímco doprava na sever Německa k pobřeží Baltu i Severního moře se dnes podle agentury DPA obešla bez větších komplikací, pláže i přilehlá parkoviště byly přeplněné. Němce od rekreace neodradila ani pandemie nemoci covid-19.

    Kapacita parkovišť i pláží v letoviscích Scharbeutz a Haffkrug byla již v poledne plná, projet mohli jen obyvatelé, hosté s ubytováním a hromadná doprava. Odpoledne byla uzávěra kvůli dešti odvolána. V řadě prázdninových destinací ale platí zvláštní karanténní opatření. Například ve městě Norderney na stejnojmenném ostrově v Severním moři platí povinnost nosit roušky ve vybraných rušných ulicích, a to nejméně do 19. července.

  • Výzkum: Protilátky má až 24krát více Američanů, než je evidováno

    Podle otestování vzorků krve v šesti oblastech Spojených států Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) může být skutečný počet pozitivních případů šest až 24krát vyšší. Průzkum hledal protilátky covid-19 ve vzorcích krve z komerčních laboratoří, které byly odebrány z důvodů nesouvisejících s koronavirem v Connecticutu, New Yorku, Missouri, Utahu, Washingtonu a na Floridě.

    Podle průzkumu mělo v Connecticutu mezi 26. dubnem a 3. květnem protilátky 5 % lidí, což znamená šestkrát více případů, než bylo hlášeno. V oblasti New Yorku to bylo koncem března 7 % lidí - 12krát vyšší než původní počet. V Missouri mělo na konci dubna protilátky 2,65 %, což by znamenalo 162 tisíc případů a tedy 24krát více než evidovaných 6800.

    Ředitel CDC Robert Redfield uvedl, že dřívější testování mohlo zanedbat mírné a asymptomatické případy, namísto toho se zaměřilo na lidi, kteří byli v nemocnicích nebo pečovatelských domovech.

  • Počty nových případů nákazy v USA lámou rekordy. Přibylo 45 tisíc za den

    Ve Spojených státech za pátek přibylo přes 45 000 nových případů nemoci covid-19, což je podle agentury Reuters dosavadní rekord během nynější pandemie. Doposud největší nárůsty od počátku infekce zaznamenaly také americké státy Florida a Arizona, které nyní brzdí plány na obnovu hospodářského a společenského života. Ve Spojených státech, kde žije 330 milionů lidí, se dosud podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) nakazilo 2,48 milionu lidí, z nichž přes 125 000 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

    Počet nových případů v USA začal v posledních dnech prudce narůstat. Ve čtvrtek bylo zaznamenáno takřka 40 000 nově nakažených, což byl rekord během pandemie. Páteční údaje dosavadní maximum opět přepsaly, hlášeno bylo podle JHU 45 255 nakažených.

  • Na Floridě za sobotu přibylo 9 500 nemocných

    Podle ministerstva zdravotnictví na Floridě v sobotu přibylo 9 585 nových případů nákazy koronavirem. Sobotní údaje představují nejvyšší jednodenní nárůst případů od začátku pandemie a překonávají pátečních 8 942 nově nemocných. Podle zprávy ministerstva zdravotnictví je na Floridě nyní 132 545 případů covid-19.

  • Trump chce zrušit Obamacare. Nejen přeživší covid-19 by mohli mít problém

    Miliony Američanů, kteří přežili covid-19, by mohli přijít o svá pojištění nebo by jim mohlo hrozit zrušení pokrývání léčby v případě, že by Trumpova administrativa úspěšně zrušila Obamacare.

    Vláda republikánského prezidenta Donalda Trumpa požádala Nejvyšší soud, aby zneplatnil systém zdravotního pojištění dřívějšího demokratického prezidenta Baracka Obamy, známý jako Obamacare. Balíček, jenž poskytl zdravotní pojištění milionům Američanů, od svého zrodu čelil útokům zejména od konzervativních zákonodárců. Zrušením Obamacare by asi 20 milionů lidí mohlo přijít o zdravotní péči. Problém najít vhodné pojištění by tu budoucna mohli mít i ti, kteří trpěli nebo trpí rakovinou, roztroušenou sklerózou nebo jinými těžkými nemocemi.

  • Egypt zrušil některá opatření, případy nákazy ale stále přibývají

    Egypt se rozhodl zrušit některá z dříve zavedených opatření proti šíření koronaviru navzdory neustále se zvedajícímu počtu nových případů nákazy. Dnes, v sobotu, se tak znovu otevřely kavárny, posilovny a divadla. Povolen je opět vstup do mešit či kostelů a zrušil se noční zákaz vycházení.

    Znovuotevření má ovšem háček, kavárny mohou otevřít jen pro čtvrtinu své kapacity a kostely s mešitami nemohou pořádat své hlavní bohoslužby, kde se schází nejvíce lidí.

    Egypt k sobotnímu dni eviduje 62 755 nakažených, 2620 úmrtí a téměř 17 000 vyléčených.

  • Řím v letadlech zakázal dávat zavazadla do prostoru nad sedadly

    Italský úřad pro civilní letectví (ENAC) od pátku zakázal ze zdravotních důvodů na všech vnitrostátních i zahraničních linkách příruční zavazadla, která se dávají do úložného prostoru nad sedadly. Povolena jsou jen ta zavazadla, která se vejdou pod sedadlo. Úřad tím chce předejít tomu, aby cestující při nastupování a vystupování z letadla blokovali uličky, a snížit tak riziko přenosu koronaviru. Nadále platí povinnost létat s rouškou.

    Nařízení se podle listu Corriere della Sera týká všech aerolinek, které do Itálie nebo v ní létají. Větší příruční zavazadla tak putují do nákladového prostoru. Pasažéři za to podle úřadu pro civilní letectví nemusí platit příplatek.

  • Italští studenti se vrátí do škol v září

    Školy v Itálii, která byla určitou dobu považována za světové epicentrum pandemie koronaviru, se studentům otevřou 14. září, oznámil to v pátek italský premiér Giuseppe Conte, píše CNN. V prostorách institucí budou ovšem panovat speciální pravidla: žáci budou muset sedět alespoň metr od sebe a jídlo bude konzumováno převážně ve třídách, nikoliv ve školních jídelnách. Distanční výuka by měla být i nadále umožněna starším studentům, těm mladším bude rozvrh obohacen o venkovní aktivity.

  • Mexická vláda připustila lišící se počty nakažených

    Mexiko hlásí 5441 nově potvrzených případů koronavirové infekce a dalších 719 úmrtí. Tamní vláda zároveň připouští, že počet nakažených ve středoamerické zemi je ve skutečnosti výrazně vyšší, než 208 392, které byly do pátečního večera oficiálně potvrzeny. Zemřelých lidí s covidem-19 dosud Mexiko eviduje 25 779.

    Hlavní město Mexiko si bude díky mírnému zlepšení tlaku na nemocnice od pondělí uvolňovat proti infekční opatření, oznámila v pátek starostka megapole Claudia Sheinbaumová.

  • 43 procent obětí koronaviru v USA je spojováno s pečovatelskými domy

    Nejméně 54 000 obyvatel či pracovníků amerických pečovatelských domovů zemřelo s nemocí covid-19, informuje list The New York Times. Jde o téměř polovinu ze všech smrtí, které Spojené státy evidují.

    Ke 26. červnu už nákazu ve svých prostorách zaznamenalo přibližně 12 000 takových zařízení a nakazilo se zde více než 282 000 lidí, kteří se v nich dlouhodobě pohybovali.

  • Rusko další den hlásí pod 7000 nově nakažených koronavirem

    Rusko dnes druhý den po sobě oznámilo méně než 7000 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Nadále relativně vysoký je denní přírůstek obětí nemoci covid-19, kterých za pátek přibylo 188. Informoval o tom dnes dopoledne ruský krizový štáb.

    Rusko zaujímá třetí příčku ve světě z hlediska počtu nakažených, ale v počtu úmrtí je až v druhé desítce. Ruské údaje proto budí zejména v západním tisku značné pochyby. Celkově úřady v zemi zaznamenaly od začátku pandemie 627 646 nakažených lidí.

  • EU otevře hranice pro lidi ze 14 států

    Evropská unie od 1. července otevře hranice pro 14 států. V pátek večer se na tom v Bruselu dohodli velvyslanci členských zemí. Na předběžném seznamu je například Kanada, Austrálie, Srbsko, Nový Zéland či Jižní Korea. Místo na něm nemají Spojené státy, Rusko nebo Turecko, informoval Deník N s odkazem na francouzský list Le Monde.

  • Spojené státy hlásí více než 40 000 nově nakažených

    USA v pátek oznámily největší denní přírůstek, který úřady doposud zaznamenaly. Za posledních 24 hodin v zemi přibylo 40 173 nových případů nákazy, uvádí web CNN s odkazem na data Univerzity Johnse Hopkinse.

    První případ se v USA objevil 6. února, od té doby v zemi evidují 2 467 837 pozitivních testů na koronavirus, více než 125 000 úmrtí a přes 670 000 vyléčených.

  • Čína hlásí 21 nově nakažených covidem-19, nejvíc za čtyři dny

    Pevninská Čína dnes hlásí 21 nových případů infekce covidu-19, což je nejvíc za poslední čtyři dny. Na nárůstu se podle agentury Reuters podílí nejvíc hlavní město Peking, kde bylo potvrzeno 17 nově nakažených.

    Nově evidovaných lidí s koronavirovou infekcí je o 13 více, než kolik jich úřady hlásily předchozí den; v Pekingu je to o 11 více. V metropoli jde o nejvyšší denní nárůst počtu nakažených od 20. června.

  • Německo má dalších 687 nakažených covidem-19 a šest zemřelých

    Německo potvrdilo 687 případů koronavirové nákazy za poslední den, dohromady už jich zachytilo 193 243. Přibylo šest úmrtí; dohromady je zemřelých 8954, vyplývá z dnešních statistik německého Institutu Roberta Kocha (RKI). Zatímco počet nově infikovaných oproti předchozímu dni vzrostl, denní bilance úmrtí je příznivější.

  • Florida zakázala podávání alkoholu v barech

    Florida v pátek zakázala v barech podávat alkohol poté, co tamní úřady zaregistrovaly téměř 9000 nových případů za poslední den, čímž byl překonán dosavadní rekord.

    Zákaz byl vyhlášen kvůli několika podnikům, které nerespektovaly povolenou kapacitu návštěvníků. Zákazníci navíc mezi sebou nedodržovali rozestupy. Pokud mají bary příslušnou licenci, budou moci alkohol prodávat alespoň s sebou, stejně tak jídlo.

  • Fauci: Nový rozmach koronaviru na jihu USA je vážný problém

    Rychle rostoucí počty nových případů koronaviru na jihu Spojených států představují vážný problém. Na první tiskové konferenci, kterou po mnoha týdnech uspořádal krizový štáb Bílého domu, to dnes prohlásil uznávaný epidemiolog Anthony Fauci. Viceprezident Mike Pence, který je hlavním koordinátorem boje proti pandemii, veřejnost ujišťoval, že nynější situace není tak vážná, jako ta, v níž se před několika měsíci nacházel především severovýchod USA.

    „V některých oblastech máme vážný problém,“ řekl Fauci a vyzval především mladé lidi, aby se chovali zodpovědně. Podle amerických úřadů je totiž asi polovina z nově nakažených mladší než 35 let.

  • V Brazílii zemřelo dalších 990 lidí s covid-19

    Brazílie potvrdila 46 860 nových případů koronavirové nákazy a 990 obětí. Oznámilo to v pátek podle agentury Reuters brazilské ministerstvo zdravotnictví. Zatímco nárůst počtu nakažených nemocí covid-19 je vyšší než předchozí den, počet úmrtí je nižší.

    Brazílie, s 210 miliony obyvatel pátá nejlidnatější země světa a nejlidnatější v Latinské Americe, už dohromady zaznamenala 1 274 974 případů nákazy a 55 961 souvisejících úmrtí.

  • Indie hlásí více než půl milionu nakažených

    Za posledních 24 hodin přibylo v Indii více než 17 000 nových případů nákazy koronavirem, čímž země překročila hranici půl milionu nakažených, píše list The Guardian s odkazem na data indického ministerstva zdravotnictví. Počet infekcí narůstá zejména ve velkých městech, jako je Nové Dillí.

    Indie je momentálně čtvrtou nejhůře zasaženou zemí. Tamní experti radí, aby se vláda nyní zaměřila především na snížení úmrtnosti, nikoliv na omezení šíření viru.

Reklama

Hlavní zprávy