Hlavní obsah

Indie prohrává boj s covidem, mocnosti chystají zdravotnickou pomoc

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Do Indie, která čelí další vlně koronaviru, dnes z Velké Británie dorazila první zásilka se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru. Pomoc přislíbily také Spojené státy, Německo či Francie.

Článek

V Indii, kde dle premiéra Narendra Modiho „národem otřásla bouře“, dochází volná lůžka a zásoby kyslíku, ceny za léky rostou a většina nemocnic je nucena odmítat pacienty s koronavirem. Země s velmi křehkým zdravotnictvím se potýká také s nedostatkem zdravotnického personálu. Pečovat o pacienty s koronavirem tak pomáhají studenti postgraduálního studia, kteří jsou „hradbou čelící pandemii“. Těch je v Indii 36 tisíc a právě oni podle agentury AP tvoří většinu personálu místních nemocnic.

Na složitou epidemiologickou situaci reagují také světové mocnosti, včetně Spojených států a řady evropských zemí. První pomoc ze zahraničí dorazila dnes z Velké Británie. Na letišti v Dillí přistálo letadlo se zdravotnickými pomůckami, včetně 100 ventilátorů a 95 kyslíkových lahví. Těch ale podle britských médií bude potřeba mnohem více. Co se týče vakcín, Spojené království je zatím do Indie dodávat nebude, podle mluvčího předsedy vlády Británie přebytečné rezervy nemá.

Zdravotní poradce - citovaný stanicí BBC - označil britskou pomoc pro Indii „kapkou v oceánu“. Mluvčí ministerstva zahraničí Arindam Bagchi dnes také podotkl, že se jedná o „mezinárodní spolupráci“, ale je to jen malá část podpory, kterou by země, kde žije 1,3 miliardy obyvatel, měla dostat. Souhlasí s ním také lékař z bombajské nemocnice Zarir Udwadia, podle něhož aktuálně přislíbené dodávky pomohou jen krátkodobě.

Poskytnout pomocnou ruku nabídl také Washington. Šéf Bílého domu Joe Biden v pondělí oznámil, že Spojené státy pošlou do zahraničí 60 milionů dávek oxfordské vakcíny od společnosti AstraZeneca. Jaké konkrétní země se mohou spolehnout na podporu od USA, Biden neupřesnil, největší část ale podle stanice BBC bude směřovat právě do Indie. Kromě toho mají Spojené státy v plánu poslat do Indie testy, ventilátory, suroviny pro výrobu vakcín, kyslíkové koncentrátory a další ochranné prostředky.

Jak ale píše The Global Times, tento krok ze strany USA je učiněn pod velkým tlakem a je ovlivněn geopolitickými zájmy. Britský politik Tom Fowdy v rozhovoru pro deník uvedl, že Spojené státy spíš chtějí použít Indii jako nástroj k útoku na Čínu, než že by se upřímně bály o samotné Indy.

„Indie čelí pravděpodobně nejhoršímu nárůstu nemoci covid-19, jaký svět dosud zažil“, podotkl Fowdy s tím, že mnoho lidí podle něj zemře kvůli příliš špatné infrastruktuře země.

Austrálie podle premiéra Scotta Morrisona poskytne Indii 500 ventilátorů, Francie pošle respirátory a kyslíkové koncentrátory. Mluvčí Světové zdravotnické organizace Tarik Jasarevič uvedl, že WHO poskytuje Indii 4000 kyslíkových koncentrátorů a další zdravotnické pomůcky, které země v dané situaci potřebuje.

Angela Merkelová v neděli prohlásila, že Německo pomoc pro Indii teprve připravuje. „Obyvatelům Indie chci vyjádřit soucit se strašlivým utrpením, které covid-19 opět přinesl vašim komunitám,“ uvedla Merkelová ve zprávě sdílené na Twitteru jejím mluvčím Steffenem Seibertem. Země by podle německého ministerstva obrany měla poskytnout mobilní generátory kyslíku a další lékařské vybavení.

„EU sdílí zdroje k rychlé odpovědi na žádost Indie o pomoc prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU,“ uvedla v neděli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní aktivuje svůj mechanismus civilní ochrany, který od roku 2001 umožňuje členským zemím koordinovat svou pomoc v případě nouzových situací.

Indie v úterý zaznamenala 320 tisíc nových případů a počet obětí dosáhl téměř 200 tisíc. Podle aktuálních statistik Indie hlásí 17,6 milionu případů a 197 500 úmrtí, někteří odborníci ale říkají, že skutečná čísla jsou mnohem vyšší. Podle indické stanice NDTV v samotném Dillí za poslední týden zemřelo asi 1 158 pacientů.

Reklama

Doporučované