Hlavní obsah

Indie proti Číně bojuje po svém. Zakazuje 118 aplikací

Foto: Unsplash - Screen Post

V Indii byla zakázaná i populární hra PUBG Mobile.

Reklama

Indie zakazuje dalších 118 aplikací spojených s Čínou. Zákazu se nevyhnuly ani společnosti jako Tencent či Baidu. Indie tak reaguje na stupňující se napětí na sporných hranicích, kde v červnu zemřelo na přes 20 vojáků.

Článek

Konflikt na indicko-čínských hranicích se přelévá i do digitálního světa s tím, jak se vztahy mezi oběma regionálními velmocemi zhoršují a napětí stoupá. Indie oznámila další sérii zákazů aplikací spojených s Čínou, informuje BBC.

118 čínských aplikací zmizí z indických mobilů, nařídila vláda v Novém Dillí. Na novém seznamu figuruje několik produktů od společnosti Tencent, jako jsou mobilní varianta hry PlayerUnknown's Battlegrounds či sociální síť WeChat Work.

Zasažen je i vyhledávací gigant Baidu, jehož hlavní stránka je 4. nejnavštěvovanější na celém internetu a druhým největším vyhledávačem, či finanční aplikace společnosti Alibaba a CamCard.

Druhé banování

Již v minulosti indická vláda zakázala 59 populárních aplikací, mezi nimi i TikTok, proti němuž bojuje také americký prezident Donald Trump kvůli obavám o národní bezpečnost. Indické ministerstvo informačních technologií uvedlo, že k nejnovějšímu zákazu přistoupilo po důvěryhodných důkazech o tom, že tyto aplikace jednají proti zájmu Indie.

„Shromažďování těchto dat a dalšího využívání je nebezpečím pro národní bezpečnost a obranu Indie, které v důsledku zasahuje do integrity a svrchovanosti země,“ píše indické ministerstvo.

Protičínské nálady

Zákaz aplikací je reakcí na zvyšování napětí na sporné himalájské hranici a také kvůli vzedmutí silných protičínských nálad v Indii. Dříve například server TechCrunch popisoval indickou aplikaci, která svému uživateli najde všechny čínské výrobky nainstalované na jeho mobilu a smaže je. Posléze ale byla smazána Googlem, protože porušovala pravidla společnosti.

Obě velmoci ve sporném regionu nasazují čím dál více vojáků a pouze v červnu bylo při bojích zabito na 20 indických vojáků, komunistický režim počet obětí nespecifikoval. Čína na sporném území začíná stavět nové budovy, jak ukazují satelitní snímky.

Ve čtvrtek se proti krokům Indie Čína ohradila. „Indické kroky porušují právní zájmy čínských investorů a poskytovatelů služeb a Čína žádá Indii, aby napravila své chyby,“ řekl na brífinku mluvčí ministerstva obchodu Kao Feng, informuje agentura Reuters.

Reklama

Doporučované