Hlavní obsah

Indie sestřelila satelit na oběžné dráze. Otestovala nový obranný systém

Indie úspěšně otestovala obranný systém proti satelitům.Video: Petr Juna, AP

 

Reklama

Indickým vědcům se povedlo sestřelit z oběžné dráhy kolem země satelit, který tam pravděpodobně za tímto účelem sama poslala. Úspěšně tak otestovala novou armádní techniku.

Článek

Předseda vlády Nárendra Módí dnes v televizním projevu oznámil, že takzvaná mise Šakti dopadla úspěšně. Podle Módího se tak Indie zaregistrovala jako vesmírná mocnost. Umělý satelit, který země sestřelila, byl umístěn na oběžné dráze ve výšce 300 kilometrů. Indie se tak stala teprve čtvrtým státem, kterému se to podařilo. Předtím byly úspěšné Čína, Rusko a USA.

Módí ve svém projevu také oznámil, že cílem „je zajistit mír, nikoli vyvolat válečnou atmosféru“. „Není to namířené proti žádné zemi,“ zdůraznil předseda vlády. Přesto však novinka přichází v době, kdy se opět vyostřily vztahy mezi Indií a Pákistánem, přičemž obě země disponují jadernými zbraněmi. Armády se potkaly například v oblasti Kašmíru, na který si dělají oba státy nárok. Indie navíc letos v obavách před Čínou modernizovala vojenský arzenál, zejména stíhačky.

Indie podle předsedy své vlády plánuje do roku 2022 vypustit do vesmíru vlastní loď s posádkou, což potvrzuje ambiciózní vesmírný program země. Módí dnešní úspěšný test ve vývoji protidružicového systému oznámil dva týdny před zahájením parlamentních voleb.

Reklama

Související témata:

Doporučované