Hlavní obsah

Indie uvolňuje restrikce, zatímco registruje rekordní přírůstek nakažených

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Indie se stala zemí s druhým nejvyšším počtem potvrzených nákaz koronavirem od začátku pandemie. Jak se země s nákazou vypořádává?

Článek

Tamní úřady za poslední den ohlásily 90 802 nových případů, celkový počet se tak vyšplhal přes hranici 4,2 milionu lidí. To z Indie dělá zemi s momentálně nejrychleji rostoucím počtem nakažených na světě.

Indie již necelý měsíc registruje nejvyšší denní přírůstky počtu nakažených ze všech států. Ačkoliv tam za posledních 30 dní přibyly asi dva miliony případů a virus se začíná šířit i v menších městech a vesnicích, indická vláda pokračuje v uvolňování ochranných restrikcí ve snaze obnovit tamní ekonomiku, která se v důsledku pandemie smršťuje rychleji než hospodářství jiných velkých států.

Po pětiměsíční pauze tak v pondělí byl uveden do provozu rozsáhlý systém metra v metropoli Dillí. Do vlaků smí nastoupit pouze lidé bez symptomů nákazy, musí nosit roušky a snažit se od sebe udržovat co největší odstup. Zřízenci rovněž kontrolují cestujícím teplotu. Metro v Dillí přepravovalo před pandemií průměrně 2,6 milionu lidí denně.

Na indické hospodářství následky opatření proti šíření koronaviru ve čtvrtletí od dubna do června dopadly nejtvrději ze všech významných ekonomik. Podle některých odhadů by mohlo zpět do chudoby upadnout až 200 milionů lidí. Většinu tohoto období totiž lidé byli nuceni zůstat doma, což ochromilo ekonomický život země. Podle oficiálních statistik zveřejněných v pondělí se indická ekonomika mezi březnem a červnem ve srovnání s předchozím rokem snížila o 23,9 %. Propad páté největší ekonomiky světa byl podle agentury AP horší, než ekonomové očekávali.

Od konce března do začátku června zavedla Indie jednu z nejpřísnějších celostátních karantén na světě, aby zamezila šíření viru. Všechny prostředky veřejné dopravy přestaly fungovat a jednotlivé indické státy zavřely své hranice.

Indický premiér Naréndra Módí v březnu odstavil ekonomiku v průběhu čtyř hodin. Desetimiliony migrujících pracovníků, kteří přicházejí z venkova, aby si vydělali na živobytí ve velkých městech, se najednou ocitly bez práce. V obavě, že ve slumech vyhladoví, se někteří pokoušeli dostat se do své vesnice za každou cenu, někdy museli ujít až stovky kilometrů pěšky. Taková cesta stála desítky lidí život a rozšířila koronavirus do všech koutů země.

Původ nynějších problémů lze podle ekonomů vystopovat právě do momentu vyhlášení celostátní karantény. „Zpomalení indické ekonomiky ve druhém čtvrtletí roku 2020 lze téměř výhradně přičíst povaze zavedených omezení,“ uvedl bývalý hlavní ekonom Světové banky Kaushik Basu pro New York Times (NYT). „Možná by to za to stálo, kdyby to pandemii zastavilo. Ale to se nestalo,“ dodal Basu.

Od začátku pandemie se v Indii nákaza potvrdila u zhruba 4,2 milionu lidí, z nichž se podle vládních údajů kolem 3,2 milionu zotavilo a 70 626 zemřelo. Experti se ale stále domnívají, že počet infikovaných je v Indii s 1,3 miliardy obyvatel podstatně vyšší, protože země provádí jen málo testů.

Nemoc například údajně prodělala více než polovina lidí, kteří žijí v chudinských čtvrtích v indické finanční metropoli Bombaji. Testy krevních vzorků odebraných 6936 obyvatelům Bombaje v rámci studie zadané městskými úřady ukázaly, že 57 procent lidí v chudinských čtvrtích města má protilátky proti koronaviru. Mimo slumy je to 16 procent lidí.

Pneumolog a prezident indického institutu lékařských věd Randíp Guleria uvedl, že pandemie v Indii patrně letos neustane, jelikož se nákaza rozšířila z velkých měst i do těch menších, kde lidé prakticky vůbec nenosí roušky a nedodržují bezpečné rozestupy a kde se pořádají veřejné akce. Počty případů podle něj budou asi ještě narůstat, než se křivka zploští.

Reklama

Doporučované