Hlavní obsah

Indie vábí Teslu. Slibuje nižší náklady než v Číně, ale jen malé prodeje

Foto: Shutterstock.com

Tesla chce prodávat i vyrábět elektromobily v Indii.

Reklama

Tesla by chtěla expandovat do Indie a tamní vláda jí vychází vstříc. Slibuje jí levnější výrobní náklady než Čína. Otázkou ale je, jestli si Tesla v Indii najde zákazníky.

Článek

Automobilka Tesla přemýšlí o tom, že zřídí výrobnu v Indii. Stát v jižní Asii jí je schopný nabídnout nižší náklady na výrobu než Čína. Agentuře Reuters to řekl indický ministr dopravy Nitin Gadkari.

Ke konci loňského roku Tesla informovala o svém záměru začít prodávat elektromobily na indickém trhu. Podle reakce tamních zákazníků by pak zvážila montáž a výrobu svých aut v zemi.

Zdá se, že tamní vláda o fabriku Tesly stojí. „Když automobilka začne svá auta vyrábět v Indii, vláda zajistí, aby výrobní náklady společnosti Tesla byly nejnižší na světě, dokonce i ve srovnání s Čínou,“ oznámil Gadkari.

„Místo montáže automobilů v Indii by tady firma měla vyrábět celý produkt za pomoci místních dodavatelů. Pak můžeme udělat další ústupky,“ dodal Gadkari, ale už neuvedl podrobnosti, o jaké pobídky by šlo.

Společnost Elona Muska by se do Indie mohla dostat již v polovině roku 2021. Není ale jisté, jestli tam bude značka fungovat stejně jako v ostatních zemích. V Indii se vloni prodalo 2,4 milionu aut, z toho pouze 5 000 tvořily elektromobily. Tamní zákazníky odrazují především vysoké náklady a špatná nabíjecí síť.

Naproti tomu v Číně, kde už Tesla své elektromobily vyrábí, se minulý rok prodalo 20 milionů aut, z toho 1,25 milionu nových elektromobilů. To představuje více než třetinu globálních prodejů Tesly.

Pro indické řidiče je hlavním problémem cena. „Budou tam někteří jednotlivci, jako filmové hvězdy a obchodní manažeři, kteří si Teslu možná pořídí kvůli hodnotě značky,“ uvedl Ammar Master, vedoucí manažer společnosti LMC Automotive. Podle něj by Tesla mohla v Indii prodat jen 50–100 vozů ročně.

Pro zemi však získání výrobního závazku od Tesly představuje výzvu. Indie chce podpořit výrobu elektromobilů, baterií a dalších součástek za účelem snížení dovozu a omezení znečištění v hlavních městech.

Gadkari uvedl, že Indie je také významným exportním uzlem. Zejména díky tomu, že v současnosti vyrábí přibližně 80 procent komponent pro lithium-iontové baterie. „Myslím, že pro Teslu je to výhodná situace,“ řekl Gadkari.

Ministr také dodal, že chce Teslu zapojit do budování vysokorychlostního transportního systému hyperloop, který navrhl Elon Musk. Jezdil by mezi Dillí a Bombají.

Reklama

Doporučované