Hlavní obsah

Indii si spletl s Íránem a „utopil“ Arménii. Tweet Trumpa jr. vyvolal posměch

Foto: Repro Middle East Eye

Mapa světa, kterou zveřejnil Donald Trump jr.

Reklama

Donald Trump mladší zveřejnil krátce před prezidentskými volbami mapu světa, která měla zachycovat, jak by kdo volil. Zřejmě si v ní ale spletl Indii s Íránem.

Článek

Zatímco Indie je věrným spojencem Spojených států, teokratický Írán je považován za nepřítele. I přesto se na mapě zveřejněné Trumpem jr. objevuje Írán v červené barvě – tedy podporující Trumpa – a Indie je modrá, stojící na straně Joea Bidena a demokratů.

Kromě výše zmíněné Indie jsou na mapě i další modré „demokratické“ státy: Čína, Mexiko, Libérie, Srí Lanka a Kuba, v rámci USA pak pouze Kalifornie a New York.

Právě Indii přitom Trump starší letos slíbil „neuvěřitelnou obchodní dohodu“ a „nejobávanější vojenské vybavení planety“. Když pak ve městě Ahmadabád otevíral kriketový stadion, aplaudovalo mu na sto tisíc lidí včetně indického premiéra Narendry Módího. Celou akci Indové překřtili na „Namasté Trump“ (Klaním se Trumpovi).

Jak poznamenal server Middle East Eye, mapa také umístila Kašmír do Pákistánu, což by se asi Indům hrubě nelíbilo.

Proč by Bidena volili obyvatelé Libérie, není příliš jasné. Někteří uživatelé internetu se domnívají, že za tím stojí podobnost názvu země se slovem liberální.

Trump se podle mapy může spoléhat na podporu Antarktidy (ano, i ta je červená), ale také na záplavu voličů v Černém, Kaspickém či Azovském moři. Naopak Spojené arabské emiráty, Arménie či Libanon jsou na mapě bílé, což by značilo, že jde o vodní plochy.

Mapa byla zřejmě zkopírována Trumpem mladším ze serveru 4chan, tedy stránky, kterou mají v oblibě stoupenci americké alternativní pravice.

Zda Trump mladší zveřejnil mapu a věděl o jejích geopolitických a geografických nepřesnostech, není jasné.

Reklama

Doporučované