Hlavní obsah

Indonésie hledá nové hlavní město. Prezident chce ulevit přelidněné a špinavé Jakartě

Jakarta už možná za několik let nebude hlavním městem Indonésie.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Indonéský prezident Joko Widodo chce přesunout hlavní město z přelidněného ostrova Jáva, a ulevit tak současné metropoli Jakartě. Plány dosavadního prezidenta ale dostanou plnou váhu až koncem května, kdy budou sečteny všechny hlasy z prezidentských voleb. Zatím mandát nemá jistý.

Článek

Indonéský prezident Joko Widodo hodlá přesunout v nadcházejících letech administrativní metropoli země z Jakarty do jiného města ležícího mimo přelidněný ostrov Jáva. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéského ministra pro plánování.

„Prezident se rozhodl přesunout hlavní město mimo ostrov Jáva,“ řekl ministr Bambang Brodjonegoro na tiskové konferenci po zasedání vlády. Nová lokalita zatím ještě nebyla zvolena, dodal.

Přemístění administrativní metropole z přístavu Jakarta by mohlo trvat až deset let, prohlásil ministr Brodjonegoro, přičemž poukázal na příklady podobných změn v Brazílii, Malajsii či Kazachstánu v minulosti.

Jakarta má v současné době kolem deseti milionů obyvatel, přičemž v širší aglomeraci žije odhadem 30 milionů lidí. Podle agentury Reuters jde o čtvrté nejlidnatější město na světě.

Město se potýká se špínou a smogem, ale také s opakovanými ničivými záplavami, k nimž podle expertů přispívá odlesňování kopců nad městem, chaotické plánování výstavby a odpadky, jež ucpávají vodní toky.

Dosavadní prezident ale teoreticky nemusí dostat šanci svůj plán realizovat. Zatím totiž není jasné, zda Joko Widodo obhájil post v prezidentských volbách. Sám se prohlásil za vítěze, odkázal se ale jen na neoficiální výsledky. Svého protivníka Prabowa Subianta podle nich porazil ziskem 54 % hlasů. Bývalý armádní generál spojený s někdejším suhartovským diktátorským režimem to popřel a tvrdí, že volby vyhrál on.

Reklama

Související témata:

Doporučované