Hlavní obsah

Letadlo nemělo být ve vzduchu, řekli vyšetřovatelé. Proč se zřítilo, se ale pořád neví

Indonéští komisaři vyzvali společnost Lion Air k zlepšení bezpečnosti.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Indonésie vyzvala leteckou společnost Lion Air, jejíž letadlo se na konci října zřítilo do Jávského moře se 189 lidmi na palubě, aby zlepšila svou „bezpečnostní kulturu“. V předběžné zprávě k neštěstí, kterou dnes zveřejnila, indonéská komise pro dopravní bezpečnost rovněž vyzvala, aby aerolinky dodržovaly všechny bezpečnostní standardy. Přesná příčina neštěstí je nadále neznámá.

Článek

Letadlo společnosti Lion Air, které mířilo z indonéské metropole Jakarty do letoviska u ostrova Sumatra, havarovalo krátce po startu. Nehodu nikdo ze 189 lidí na palubě nepřežil. Černou skříňku se už podařilo nalézt, potápěči ale stále pátrají po přístroji, který zaznamenal rozhovor pilotů v kokpitu.

Ve středu zveřejněná zpráva shrnuje výsledky dosavadního vyšetřování, odpověď na otázku, co bylo příčinou neštěstí, ale nedává. Dokument obsahuje již dříve zveřejněné informace, podle kterých mělo letadlo společnosti Lion Air při svých posledních letech problémy s ukazatelem rychlosti a výšky letu.

Podle posledních výsledků vyšetřování se těsně před havárií posádka Boeingu 737 také potýkala s problémy s automatickým protivýpadkovým systémem. Ten byl do letounu nainstalován nově, ne jako součást sériové výroby.

„Podle našich závěrů havarované letadlo již nebylo schopno bezpečného letu a nemělo být ve vzduchu,“ řekl podle agentury AFP šéf leteckého oddělení komise dopravní bezpečnosti Nurcahyo Utomo.

Reklama

Související témata:

Doporučované