Hlavní obsah
Online

Zkáza na Sulawesi. Satelitní snímky ukazují, co dokáže šestimetrová tsunami

Satelitní snímky zachytily situaci na ostrově Sulawesi před vlnou tsunami a po ní.Video: DigitalGlobe, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Nejsilnější ze tří hlavních otřesů v Indonésii měl v pátek sílu 7,5 stupně Richterovy stupnice. Následná vlna tsunami zasáhla ostrov Sulawesi. Singapurský list The Straits Times napsal, že humanitární pomoc potřebuje asi 2,6 milionu lidí.

Článek

Indonésii zasáhla série zemětřesení. Na ostrově Sulawesi si páteční zemětřesení a následná vlna tsunami vyžádaly nejméně 1234 obětí. Nejsilnější ze tří hlavních otřesů, které Indonésii zasáhly v pátek, měl sílu 7,5 stupně. Vlna tsunami dosáhla na některých místech až šesti metrů.

V pondělí ráno jihovýchodní Indonésií otřáslo další zemětřesení, tentokrát o síle 6,3 stupně. Jeho epicentrum se nacházelo zhruba 70 kilometrů jihozápadně od ostrova Sumba a ohnisko v hloubce zhruba deseti kilometrů, informovala indonéská meteorologická, klimatologická a geofyzikální agentura (BMKG). Zda si mrtvé vyžádaly i aktuální otřesy, jasné zatím není. Podle agentury Reuters nebylo vydáno varování před tsunami.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. V roce 2004 zemětřesení a tsunami zabily 226 tisíc lidí v 13 zemích, z toho více než 120 tisíc v Indonésii. Palu zasáhla tsunami v letech 1927 a 1968.

Kde udeřila zemětřesení?

Foto: Mapy.cz

V pátek zemětřesení postihlo ostrov Sulawesi, v úterý okolí ostrova Sumba.

  • BBC: Počet obětí stoupl na 1347

    Podle BBC se počet obětí indonéské katastrofy vyšplhal už na číslo 1347. Zpravodajský server o tom informuje s odvoláním na krizové pracovníky působící v místě události. Další zahraniční média informaci zatím nepřebrala a drží se bilance 1234 obětí.

  • Indonéský prezident a zdravotně postižení sportovci drželi minutu ticha

    Indonéský prezident Joko Widodo držel minutu ticha za oběti zemětřesení a tsunami. Vyhlásil ji během ceremoniálu určeného pro invalidní sportovce, kteří se zúčastní nadcházejících Asijských her v Jakartě a Palembangu.

  • Své domovy muselo opustit 62 tisíc lidí

    Na letišti v Palu zahájily úřady evakuaci postižených lidí, do níž má být zapojen i vojenský letoun schopný pojmout 1 000 osob.

  • V několika oblastech způsobilo zkázu takzvané zkapalnění půdy

    Půda při zemětřesení ztrácí soudržnost a chová se jako kapalina, což má za následek vznik propadů. V jedné ze čtvrtí Palu jižně od letiště bylo takto pohlceno na 1 700 domů, v nichž byly patrně pohřbeny stovky lidí, uvedl úřad pro řešení katastrof.

  • Záchranáři v Palu neztrácejí naději, že by mohli najít přeživší

    „Domníváme se, že jsou pod troskami stále živí lidé,“ řekl agentuře Reuters Agus Haryono, který vede záchranný tým pracující na místě zříceného osmipatrového hotelu Roa Roa ve městě Palu.

  • Indonéský prezident nařídil nasazení více policistů a vojáků

    „Nařídil jsem vyslání většího počtu vojáků a policistů do zasažených okresů, z nichž některé jsou odříznuty od světa kvůli zničeným silnicím, spadlým mostům a sesuvům půdy,“ prohlásil prezident Joko Widodo. „Naší prioritou je nyní zachránit přeživší, evakuovat postižené a najít oběti,“ dodal.

  • Kvůli nedostatku humanitární pomoci lidé rabují

    V Palu začali rozhořčení obyvatelé rabovat obchody. Reportéři agentury Reuters popsali, že byli svědky vyplenění jednoho z obchodů asi stovkou lidí, kteří se hádali a prali o ukradené oblečení, toaletní potřeby, přikrývky, vodu a další zboží. Rabování přihlíželo asi 20 policistů, kteří však nezasahovali. Vládní úřady uvedly, že lidé si mohou brát základní zboží a obchody budou odškodněny později.

  • Některým lidem ještě nedorazila pomoc

    Obyvatelé hůře přístupných postižených oblastí, jako je například další velké město Donggala, si stěžují, že k nim stále nedorazila žádná humanitární pomoc. Místní představitelé z Donggaly uvedli, že město nutně potřebuje základní potraviny, pitnou vodu a palivo.

  • Česko přispěje Indonésii přibližně deseti miliony korun

    Česká republika poskytne Indonésii, kterou zasáhlo zemětřesení a vlna tsunami, humanitární pomoc ve výši zhruba deseti milionů korun. Novinářům to dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl náměstek ministra zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Babiš podle něj s uvolněním částky souhlasil. Do budoucna se bude chtít Česko zapojit i do rekonstrukce postižených oblastí.

    O uvolnění humanitární pomoci do výše deseti milionů korun může rozhodnout přímo ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Vyšší pomoc by musela schválit vláda, podle Petříčka se ale zatím o takovém rozhodnutí nejedná. Peníze by Česko Indonésii poskytlo prostřednictvím mezinárodních organizací, jako je například Červený kříž.

  • Počet obětí zemětřesení a tsunami v Indonésii stoupl na 1 234

    Bilance pátečního zemětřesení a tsunami na indonéském ostrově Sulawesi vzrostla z 844 na 1 234 mrtvých. Informoval o tom mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Do řady míst postižených otřesy půdy se záchranáři stále ještě nedostali, takže existují obavy, že počet obětí dále poroste, píše agentura Reuters.

  • Australská vláda poskytla finanční pomoc obětem zemětřesení

    Australský premiér Scott Morrison uvedl, že vláda darovala 500 tisíc australských dolarů (v přepočtu více než 8 milionů korun) indonéskému Červenému kříži, informuje o tom agentura AP. Peníze mají pomoct těm, kteří se kvůli zemětřesení a tsunami ocitli v největší nouzi. Finanční pomoc Indonésii nabídla také Evropská unie, Spojené státy a Čína.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy