Hlavní obsah

Indonésii zasáhlo silné zemětřesení. Zničilo na 200 budov

Indonésii zasáhlo silné zemětřesení. Zničilo na 200 budov.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

V Indonésii po zemětřesení platila výstraha na tsunami. Odborníci ji zrušili, situaci ale nadále sledují.

Článek

Indonéskou provincii Banten v pátek zasáhlo zemětřesení o síle 6,8 stupně Richterovy škály. Podle tamních úřadů poškodilo až 200 budov a více než 1000 obyvatel museli záchranáři evakuovat.

Během evakuace zemřel cestou do nemocnice jeden člověk na infarkt. Další čtyři lidé jsou zraněni.

Zemětřesení, které začalo v osm ráno tamního času, bylo podle ústavu geologického průzkumu cítit i v hlavním městě Indonésie Jakartě. To se nachází více než 380 kilometrů od epicentra.

Zemětřesení trvalo asi 40 vteřin. Na několika místech způsobilo výpadky proudu. Některé oblasti bez něj zůstaly až několik hodin.

„Byla jsem uvnitř svého domu, když se vše začalo třást. Okamžitě jsem z něho vyběhla. Pak spadla zeď,” řekla agentuře AP jedna z obyvatelek Bantenu Nurhayati.

Indonéská meteorologická a klimatologická agentura následně zveřejnila varování před možnou tsunami na čtyřech místech v blízkosti epicentra zemětřesení. Po dvou hodinách varování odvolala. Oznámila, že nezaznamenala žádnou změnu na hladině moře.

Indonéská národní agentura pro správu katastrof (INBD) evakuovala obyvatele žijící na pobřeží do vyšších oblastí vzdálených od oceánu.

„Musíme pokračovat v pozorování potenciálu zemětřesení a musíme podniknout kroky, aby lidé, kteří se nacházejí v jižním regionu Jáva, Východní Jáva, Střední Jáva, Jogjakarta, Západní Jáva a Banten, byli vždy připraveni,“ řekl agentuře AP šéf INBD Doni Monardo.

Podle dat odborníků nejsou ostatní státy u Indického oceánu ohroženy. INBD ale bude situaci nadále monitorovat.

Reklama

Doporučované