Hlavní obsah

Indonéská školka převlékla holčičky do průvodu za džihádistky s maketami samopalů, teď rozhodnutí lituje

Indonésie. Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Kvůli nevhodným kostýmům se na školku na ostrově Jáva strhla vlna kritiky nejen na internetu, ale i z indonéského parlamentu. Proč byla děvčátka oblečená za džihádistky se samopaly, ale školka nevysvětlila.

Článek

Malé holčičky převlečené za džihádistky vyvolaly v Indonésii poprask. Kvůli nevhodným kostýmům se na školku na ostrově Jáva kvůli kostýmům strhla vlna kritiky. Informoval o tom britský server The Guardian.

V černých převlecích připomínajících nikáby bojovnic Islámského státu vyrazily děti s napodobeninami samopalů na průvod v rámci oslav Dne nezávislosti ve městě Probollingo.

„Vyzdvihli jsme téma úsilí Proroka, abychom umocnili víru a oddanost k Alláhovi,” uvedl ředitel školky jako vysvětlení kontroverzního oděvu.

Školka leží na území vojenského komplexu a účastnila se vojenského průvodu, který armáda organizovala. Podle jejích zástupců měl průvod děti vzdělávat v problematice islámu, ne je směrovat k náboženskému radikalismu.

Vedení školky vyjádřilo hlubokou omluvu, rozhodnutí prý lituje a kostýmy v předškolních dětech nechtělo podněcovat násilí. Převleky navíc měly školce ušetřit peníze – podle jejího ředitele zařízení ušetřilo tím, že použilo kostýmy z předchozích let. Proč se již dříve používaly převleky ve stylu džihádistek, vedení nezdůvodnilo.

Virální video se dostalo i do indonéského parlamentu, jehož představitel Bambang Soesatyo prohlásil, že je to nevhodná podívaná.

Reklama

Doporučované