Hlavní obsah

Zoufalí Indové bojují s covidem doma. Nemocnice přestaly brát pacienty

Foto: Getty Images

Indové jsou zoufalí. V nemocnicích chybí lůžka, sehnat kyslíkovou léčbu mimo zdravotnická zařízení je téměř nemožné.

Reklama

Většina nemocnic ve velkých indických městech odmítá pacienty, protože jim došly zásoby kyslíku a nemocniční lůžka. Indové musí covid vyléčit doma. To nahrává překupníkům na černém trhu. Léků je nedostatek a ceny prudce rostou.

Článek

Anšu Prijaová strávila většinu nedělního dne sháněním kyslíkové lahve. Zdravotní stav jejího tchána se zhoršoval a v žádné nemocnici v Dillí ani na předměstí Noidy pro něj nesehnala volné lůžko. Nakonec jí nezbylo nic jiného než zapátrat na černém trhu. Kyslíkovou láhev sice sehnala, ale zaplatila za ni 50 tisíc rupií (zhruba 14 tisíc korun), tedy asi osmkrát více, než kolik stojí obvykle, napsal zpravodajský server BBC News.

Problémy s dušností už má i Anšina tchyně. Rodina si ale nejspíš nemůže dovolit koupi další lahve, i kdyby ji sehnala. Kyslík patří k nedostatkovému zboží, chybí i v indických nemocnicích.

Podobné problémy jako Anša teď mají miliony Indů. Nedostatek lůžek hlásí kromě Dillí i Noida, Lakhnaú, Allahabád či Indaur. Rodiny, které mají doma nemocného, se musí spolehnout samy na sebe. Movitější Indové si proto najímají zdravotní sestry, nebo si aspoň platí lékařské konzultace na dálku.

Problémem ovšem není pouze nedostatek lůžek. Čeká se i na krevní testy, rentgeny nebo CT vyšetření, na základě kterých ošetřující lékař často posuzuje stav nemocného. Indické laboratoře jsou plně vytížené, jen výsledek PCR testu trvá několik dní. Nemocní, kteří v ruce nedrží pozitivní test, ale většinou nemají nárok na nemocniční lůžko, i když nějaké náhodou seženou.

Nemocnice, kterým zbývají nějaká volná lůžka, musí pacienty odmítat kvůli kritickému nedostatku kyslíku. Zdravotnická zařízení, kterým dojde, vydávají varování, na které obvykle zareaguje vláda, která jim poté kyslík doručí. Ten obvykle vystačí na následujících 24 hodin a další den se situace znovu opakuje.

Anudž Tivárí rovněž marně sháněl místo v nemocnici pro bratra nakaženého koronavirem, pro kterého nakonec najal domů zdravotní sestru. Za nemalou částku sehnal i kyslíkový koncentrátor a na doporučení lékaře na černém trhu koupil i remdesivir. Zdravotní stav bratra se ale i tak zhoršuje a nejspíš bude muset do nemocnice. „Nejsou žádná lůžka. Co budu dělat? Nemám ho kam vzít, utratil jsem tolik peněz, že už mi skoro nic nezbývá,“ vylíčil bezvýchodnou situaci Anudž.

Ceny zdravotnických potřeb a léků v Indii:

Kyslíková láhev - obvykle stojí v přepočtu zhruba 1700 Kč, dnes vyjde na 14 až 28 tisíc korun.

Kyslíkový koncentrátor - obvykle stojí 7 až 20 tisíc Kč, nyní vyjde na 40 až 55 tisíc.

Remdesivir (100mg) - běžně je k sehnání za 250 až 1000 Kč, nyní vyjde na 7 až 21 tisíc korun.

Tocilizumab (400mg) - obvykle stojí 11 a půl tisíce Kč, teď se cena vyšplhala na 42 až 85 tisíc.

Fabiflu (17 tablet) - běžně za 320 Kč, nyní vyjde na 1400 až 2800 Kč.

Zdroj: BBC

Remdesiviru je tak málo, že se jeho cena na černém trhu pohybuje kolem 10 až 20 tisíc za 100 miligramů. Přestože vláda povolila výrobu léku sedmi indickým firmám, rozhodnutí přišlo tak pozdě, že to zatím na situaci není vůbec znát.

Problém je i s dalšími léky, které doporučují indičtí lékaři. Přípravek tocilizumab, který se obvykle používá k léčbě artritidy, může podle studií zlepšit stav pacienta s těžkými příznaky covidu tak, aby nemusel být připojen na ventilátor. Lék průměrně vyjde na 32 480 rupií (9300 Kč) za ampuli obsahující 400 mg látky. Kamal Kumár ale za jednu dávku pro svého otce zaplatil 250 000 rupií (71 000 Kč).

„Spousta lidí si nemůže dovolit ani původní cenu léku, natož tu na černém trhu,“ uvedl zdravotnický expert Ánand Bhan pro BBC. „Vláda měla novou vlnu koronaviru očekávat a připravit se na ni. Ponechala lidi svému osudu,“ dodal.

Na černém trhu se mezitím objevují falešné léky, lidé jsou ale tak zoufalí, že kupují i pochybné přípravky s řadou gramatických chyb na obalech. Ti, kteří se dostanou k pravým lékům a kyslíkovým lahvím, zase v panice nakupují zásoby a přispívají tak ke kritickému nedostatku v nemocnicích. Informoval o tom deník The Guardian, podle kterého to potvrdilo několik indických lékařů.

Reklama

Doporučované