Hlavní obsah

Indové nemají po stažení některých bankovek čím platit. Banky hlídá policie

 

Reklama

Rozhodnutí indické vlády zrušit bankovky s nominální hodnotou 500 a 1 000 rupií nutí Indy k uložení úspor do bank, pokud nechtějí o peníze přijít.

Článek

Indický premiér Naréndra Módí přišel s nečekaným opatřením, jehož cílem je boj proti černým penězům. Oznámil stažení bankovek v nominální hodnotě 500 a 1000 rupií. Naprostá většina finančních transakcí v Indii totiž probíhá v hotovosti, a tak dochází k mnoha daňovým únikům, které úřady nejsou schopné zachytit. Opatření vešlo v platnost nečekaně, a proto se nyní lidé potýkají s nedostatkem hotovosti.

Zrušení se týká asi 24 miliard bankovek, které budou muset Indové osobně donést do banky a vyměnit za peníze s nižší hodnotou. „Způsobí vám to jisté těžkosti," připustil Módí v televizním projevu. Každý, kdo se bude snažit směnit sumu peněz nad 4 000 rupií za den, se navíc dostane do hledáčku daňových úřadů.

Módímu se povedlo změny utajit před veřejností, kromě guvernéra centrální banky a ministra financí o nich vědělo jen pár lidí. Peníze v hodnotě 500 a 1 000 rupií jsou nyní téměř nepoužitelné při běžných transakcích a nákupech, protože prodejci je většinou odmítají přijímat. Na letištích, v nemocnicích nebo benzínových pumpách bude možné těmito bankovkami zaplatit pouze do páteční půlnoci.

Banky byly zavřené dva dny a nefungovaly ani bankomaty. Od rána se tak po celém území Indie tvoří dlouhé fronty a banky si dokonce musely zavolat na pomoc policii. Frustrovaní občané se při dlouhém čekání dostávali do sporů a problémy se nevyhnuly ani turistům, kteří se díky absenci drobných dostávájí do finanční insolvence.

Indové stojí frontu před bankou.

Banky reagují na změny posílením personálu a prodloužením otevíracích hodin, ale vzhledem k tomu, že zrušené bankovky tvoří až 85 % peněz v oběhu, bude směna trvat delší dobu. Proto mají Indové čas na směnu peněz až do konce roku.

Centrální banka v rámci řešení problému vypustila do oběhu jiné peníze, vznikla zcela nová bankovka v hodnotě 2 000 rupií a vládní představitelé mají v plánu později dotisknout i tisícovky.

Nečekané opatření má i svou první oběť na životech. Pětapadesátiletá farmářka se na jihu Indie oběsila, protože se domnívala, že zrušením platnosti bankovek přišla o veškeré úspory. Po prodeji pozemku obdžela honorář právě v bankovkách s hodnotou 500 a 1 000 rupií a neinformovanost o celé problematice výměny peněz ji dovedla až k sebevraždě.

Reklama

Související témata:

Doporučované