Hlavní obsah

Indové pohřbili vojáky padlé na čínské hranici

Foto: Twitter.com/AbdulsatarBoch1

Pohřby vojáků se konaly v jejich rodných vesnicích.

Reklama

Rodiny ve čtvrtek pohřbily indické vojáky padlé při nedávných střetech na indicko-čínské hranici v oblasti územních sporů. Lidé podle agentury Reuters pálili portréty čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Článek

Vztahy mezi nejlidnatějšími zeměmi světa se vyostřily při pondělních střetech, kdy zemřelo 20 indických vojáků. Obě strany se ve středu dohodly, že nebudou napětí stupňovat.

Kremace 20 vojáků se konaly tři dny po střetech v hornaté oblasti Ladáku v západním Himálaji. Čína údaje o případných padlých nebo zraněných na své straně nezveřejnila.

I přes napětí se indický ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar 23. června zúčastní dříve naplánovaného virtuálního setkání s kolegy z Ruska a Číny. Jeho čínský protějšek Wang I v telefonátu Džajšankara žádal, aby Indie tvrdě potrestala ty, kdo jsou za smrtící střet zodpovědní. Varoval Dillí, aby nepodceňovalo čínské odhodlání hájit to, co Čína pokládá za své svrchované území. Džajšankar v prohlášení po rozhovoru s Wangem I uvedl, že vysvětlil indickou pozici, a dodal, že Dillí se cítí zavázáno k jednání o snížení napětí.

Řada lidí dnes provolávala slogan „Vítězství matce Indii“, zatímco tělo plukovníka Santoše Babua, který je jedním ze zabitých při pondělních střetech, převážel květy ozdobený vojenský vůz do jeho domovského města Surjapet na jihu Indie. Pohřby dalších vojáků se konaly v jejich domovských obcích.

Detaily o násilném střetu indických a čínských jednotek zachytily satelitní snímky z Planet Labs. Fotografie vznikly méně než 24 hodin po střetu. Lze na nich vidět přes 200 čínských vojenských vozidel. Podle snímků indická strana stále drží pozice navzdory tomu, že čínská armáda počtem vojáků tu indickou masivně převyšuje.

S pohřby ale byly spojeny také protičínské protesty. Obyvatelé Kánpuru na severu Indie uspořádali simulovaný pohřeb čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, zatímco v Kataku na východě země lidé spálili Siovu figurínu a čínskou vlajku.

Čína podle agentury AFP ze zodpovědnosti za nejnovější incident viní Indii. Indičtí vojáci podle ní v pondělí dvakrát překročili spornou hranici a napadli čínské vojáky. Indičtí představitelé podle agentury Reuters naopak uvedli, že vina je na čínské straně. Již počátkem května měli čínští vojáci překročit hranici v oblasti Ladáku, na třech místech tam postavili stany a strážní stanoviště a ignorovali výzvy k odchodu.

Napětí na hranici Indie a Číny trvá už několik týdnů, do pondělí si ale nevyžádalo mrtvé ani zraněné. Asijské jaderné mocnosti spolu sdílejí 3 500 kilometrů dlouhou hranici v oblasti Himálaje a vedou vleklý územní spor, který v roce 1962 přerostl v krátkou válku.

Územní spory má Indie také s Nepálem. Horní komora nepálského parlamentu dnes schválila novou podobu oficiální mapy země, zahrnující i území kontrolované Indií. Z 59 poslanců se pro vyslovilo 57 a žádný nebyl proti.

Podle Reuters jde o území o rozloze 372 kilometrů čtverečních u hranic Nepálu, Indie a Číny. Indie tvrdí, že mapa není založena na historických skutečnostech nebo důkazech. Nepál uvádí, že důkazy má k dispozici a spor chce řešit diplomaticky.

Svár o mapu začal minulý měsíc, když Indie otevřela 80 kilometrů dlouhou silnici, z níž 19 kilometrů vede sporným územím.

Reklama

Související témata:

Doporučované